Dyniowa zupa dla dzieci

przepis,fotoprzepis,dynia,Zupy jarzynowe,Przepisy na potrawy dla dzieci
Zupy jarzynowe
Pichcił
Ilość porcji
2
Masa porcji
312 g
Energia porcji
104 kcal
Czas przygotowania
25 min.
Trudność
niska
Składniki
Składniki
czosnek | ½ 3 | ząbka kcal | |
dynia | 250 100 | gramów kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 100 64 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 10 35 | gramów kcal | |
szczypiorek | 2 6 | łyżeczki kcal | |
woda | 250 0 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
dynia 250 gramów • woda 250 mililitrów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 10 gramów
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i 15 minut gotujemy w wodzie. Część dyni po ugotowaniu oddzielamy i kroimy ją na małe kosteczki. Do reszty dolewamy mleko w którym rozmieszaliśmy mąkę.

2.
Zawartość garnka miksujemy blenderem. Garnek stawiamy z powrotem na ogień i zupę gotujemy do gładkiego zgęstnienia.

3.
szczypiorek 2 łyżeczki • czosnek ½ ząbka
Do zupy dodajemy nakrojony szczypiorek i kawałeczek zmiażdżonego, albo startego czosnku. Na koniec wsypujemy drobne kosteczki pokrojonej dyni.

Smacznego!