Zupa pomidorowa
Prosta, szybka i doskonała zupa pomidorowa z przecieru pomidorowego i pomidorów w puszcze. Zamiast pomidorów w puszce można dodać do zupy świeże, ale te trzeba przed krojeniem zalać wrzącą wodą i obrać ze skórki.
przepis,fotoprzepis,pomidory w puszce,przecier pomidorowy,Zupy jarzynowe
Zupy jarzynowe
Kategorie
Zupy jarzynowe ›
Składniki
Składniki
bazylia | - | ||
cukier kryształ | 4 | łyżki | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | - | ||
liść laurowy | 3 | sztuki | |
ocet | 1 | łyżka | |
pomidory w puszce | 400 | gramów | |
przecier pomidorowy | 500 | mililitrów | |
płatki owsiane | - | ||
ryż | - | ||
sól | 1 | łyżeczka | |
twardy ser | - | ||
woda | 750 | mililitrów |
Przepis
1.
pomidory w puszce 400 gramów • przecier pomidorowy 500 mililitrów • liść laurowy 3 sztuki • woda 750 mililitrów • sól 1 łyżeczka • cukier kryształ 4 łyżki • ocet 1 łyżka
Mieszamy na drobno pokrojone pomidory z puszki z przecierem, w którym są konserwowane, przecier pomidorowy, liście laurowe i wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą, kryształowym cukrem, octem i minutkę gotujemy. Kosztujemy i według smaku jeszcze dosładzamy, dosalamy albo dodajemy więcej octu.
2.
twardy ser • kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) • bazylia • płatki owsiane • ryż
Porcje zupy ozdabiamy tartym serem albo łyżką kwaśnej śmietany. Według smaku możemy dodać listki świeżej bazylii.
Odmiana: Do gotowej zupy możemy dodać ugotowane płatki owsiane albo gotowany ryż.
Smacznego!