swiatwemnie.pl

Warzywny garnek z owsianymi kluseczkami

     

Gęsta warzywna zupa pełna zdrowych warzyw.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

Cukinia150gramów
Jajka kurze2sztuki
Kalarepa200gramów
Kasza manna10gramów
Kminek mielony½łyżeczki
Marchew200gramów
Masło20gramów
Por150gramów
Płatki owsiane50gramów
Sól1łyżeczka
Woda2litry
Ziemniaki200gramów

1. 

kalarepa 200 g  marchew 200 g  ziemniaki 200 g  por 150 g  cukinia 150 g  masło 20 g

Kalarepę, marchewkę, ziemniaki obieramy i myjemy. Z pora ucinamy korzenie, z cukinii końce. Obydwa warzywa myjemy. Kalarepę trzemy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy na cienkie kółeczka, ziemniaki i cukinię na małą kostkę. Pora wzdłuż przekrawamy na więcej paseczków a te kroimy na drobniejsze kawałki.
W garnku roztapiamy masło i smażymy na nim kalarepę i marchewkę.

2. 

woda 2 litry  kminek mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Dodajemy ziemniaki i gorącą wodę. Wsypujemy kminek i sól. Jeśli zupę gotujemy dla małych dzieci nie solimy jej. Gotujemy 20 minut.

3. 

Potem dodajemy przygotowaną cukinię i pora i gotujemy kolejnych 10 minut wszystko razem.

4. Owsiane kluseczki

płatki owsiane 50 g

Podczas gotowania się zupy mielimy na drobno płatki owsiane.

Owsiane kluseczki

5. 

jajka kurze 2 sztuki  kasza manna 10 g

Mieszamy je z jajkiem i łyżką kaszy manny, odstawiamy na bok dopóki zupa się nie ugotuje.

6. 

Owsiane ciasto przeciskamy przez sitko do robienia klusek prosto do ugotowanej zupy. Chwilkę gotujemy. Gorącą zupę przykrywamy i na pół godziny przed podawaniem odstawiamy na bok. Za ten czas dostatecznie zgęstnieje. Zupę może sobie każdy sam, według smaku, na talerzu dosolić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się