swiatwemnie.pl

Warzywny garnek z owsianymi kluseczkami

    

Gęsta warzywna zupa pełna zdrowych warzyw.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

średnia

 

 

cukinia150gramów
jajka kurze2sztuki
kalarepa200gramów
kasza manna10gramów
kminek mielony½łyżeczki
marchew200gramów
masło20gramów
por150gramów
płatki owsiane50gramów
sól1łyżeczka
woda2litry
ziemniaki200gramów

1. 

kalarepa 200 gramów  marchew 200 gramów  ziemniaki 200 gramów  por 150 gramów  cukinia 150 gramów  masło 20 gramów

Kalarepę, marchewkę, ziemniaki obieramy i myjemy. Z pora ucinamy korzenie, z cukinii końce. Obydwa warzywa myjemy. Kalarepę trzemy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy na cienkie kółeczka, ziemniaki i cukinię na małą kostkę. Pora wzdłuż przekrawamy na więcej paseczków a te kroimy na drobniejsze kawałki.
W garnku roztapiamy masło i smażymy na nim kalarepę i marchewkę.

2. 

woda 2 litry  kminek mielony ½ łyżeczki  sól 1 łyżeczka

Dodajemy ziemniaki i gorącą wodę. Wsypujemy kminek i sól. Jeśli zupę gotujemy dla małych dzieci nie solimy jej. Gotujemy 20 minut.

3. 

Potem dodajemy przygotowaną cukinię i pora i gotujemy kolejnych 10 minut wszystko razem.

4. Owsiane kluseczki

płatki owsiane 50 gramów

Podczas gotowania się zupy mielimy na drobno płatki owsiane.

Owsiane kluseczki

5. 

jajka kurze 2 sztuki  kasza manna 10 gramów

Mieszamy je z jajkiem i łyżką kaszy manny, odstawiamy na bok dopóki zupa się nie ugotuje.

6. 

Owsiane ciasto przeciskamy przez sitko do robienia klusek prosto do ugotowanej zupy. Chwilkę gotujemy. Gorącą zupę przykrywamy i na pół godziny przed podawaniem odstawiamy na bok. Za ten czas dostatecznie zgęstnieje. Zupę może sobie każdy sam, według smaku, na talerzu dosolić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się