swiatwemnie.pl

Brokułowa zupa z selerowymi kluseczkami

     

Zupę serwujemy polaną śmietaną do ubijania i z nasiekaną selerową natką.

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Białko jajka2sztuki
Brokuły1kilogram
Kasza manna100gramów
Masło75gramów
Mielona gałka muszkatołowa¼łyżeczki
Natka z selera3łyżki
Sól1.25łyżeczki
Sól warzywna natur
Słodka śmietana do gotowania500mililitrów
Woda1łyżka
Woda2litry
Żółtko jajka2sztuki

1. Gotowanie brokuła

brokuły 1 kg  woda 2 litry  sól 1 łyżeczka  mielona gałka muszkatołowa ¼ łyżeczki

Brokuła rozbieramy na różyczki, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Blenderem go miksujemy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej.

Gotowanie brokuła

2. Selerowe kluseczki

Z natki selera obieramy listki i na drobno siekamy.

Selerowe kluseczki

3. 

żółtko jajka 2 sztuki  masło 25 g  kasza manna 100 g  sól ¼ łyżeczki  woda 1 łyżka  natka z selera 3 łyżki  białko jajka 2 sztuki

Żółtka mieszamy z masłem, dodajemy kaszę, troszkę soli, łyżkę wody, na drobno nasiekaną natkę selera i pianę z białek. Mieszamy ciasto, które na chwilę odstawiamy.

4. 

Kluseczki przecieramy do zupy, gotujemy.

5. Dogotowywanie zupy

masło 50 g

Dodajemy masło...

Dogotowywanie zupy

6. 

słodka śmietana do gotowania 500 ml  sól warzywna Natur

...i wlewamy śmietanę. Jeśli zupa jest gęsta możemy ją według potrzeby rozrzedzić mlekiem. Według smaku ją dosalamy albo doprawiamy warzywną solą bez środków aromatyzujących.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się