swiatwemnie.pl

Ziemniaczane naleśniki z bazylią

    

Delikatnie puszyste słone naleśniki z bazylią i czosnkiem. Konsumujemy tylko tak lub naleśniki możemy posmarować serowym lub bryndzowym nadzieniem. Są doskonałe jako dodatek do letniej pieczonej kaczki.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

bazylia-
czosnek1ząbek
jajka kurze2sztuki
mleko tłuste 3,5%1200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
sól½łyżeczki
ziemniaki500gramów

1. 

ziemniaki 500 gramów

Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, ostudzamy w zimnej wodzie i obieramy.

2. 

W głębokiej misce ziemniaki rozgniatamy.

3. 

mleko tłuste 3,5% 1200 mililitrów  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 2 sztuki

Dodajemy mleko, sól i jajka. Blenderem miksujemy.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów

Wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy.

5. 

czosnek 1 ząbek

Dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek...

6. 

bazylia

...i nasiekaną świeżą bazylię.

7. 

Z ciasta smażymy naleśniki na suchej patelni.

8. 

Gdy jest ciasto stężałe, naleśnika obracamy...

9. 

...i smażymy z drugiej strony.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się