swiatwemnie.pl

Ziemniaczane naleśniki z bazylią

     

Delikatnie puszyste słone naleśniki z bazylią i czosnkiem. Konsumujemy tylko tak lub naleśniki możemy posmarować serowym lub bryndzowym nadzieniem. Są doskonałe jako dodatek do letniej pieczonej kaczki.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

Bazylia
Czosnek1ząbek
Jajka kurze2sztuki
Mleko tłuste 3,5%1200mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750200gramów
Sól½łyżeczki
Ziemniaki500gramów

1. 

ziemniaki 500 g

Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, ostudzamy w zimnej wodzie i obieramy.

2. 

W głębokiej misce ziemniaki rozgniatamy.

3. 

mleko tłuste 3,5% 1200 ml  sól ½ łyżeczki  jajka kurze 2 sztuki

Dodajemy mleko, sól i jajka. Blenderem miksujemy.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 200 g

Wsypujemy mąkę i dobrze mieszamy.

5. 

czosnek 1 ząbek

Dodajemy obrany, przeciśnięty czosnek...

6. 

bazylia

...i nasiekaną świeżą bazylię.

7. 

Z ciasta smażymy naleśniki na suchej patelni.

8. 

Gdy jest ciasto stężałe, naleśnika obracamy...

9. 

...i smażymy z drugiej strony.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się