swiatwemnie.pl

Brokułowa zupa z ziemniakami

     

Delikatna kremowa zupa pełna śmietanowego smaku.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

Brokuły500gramów
Czosnek1ząbek
Masło30gramów
Mielona gałka muszkatołowa
Mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t75020gramów
Sól1łyżeczka
Sól
Woda600mililitrów
Ziemniaki400gramów
Śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

ziemniaki 400 g  woda 200 ml  sól ½ łyżeczki

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2. 

brokuły 500 g  woda 400 ml  sól ½ łyżeczki

Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy w wodzie z odrobiną soli.

3. 

czosnek 1 ząbek

Ugotowane brokuły miksujemy z ząbkiem czosnku.

4. 

Brokuły wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy ugotowane ziemniaki razem z wodą w której się gotowały.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  mąka chlebowa pszenna T750 20 g  mielona gałka muszkatołowa

W mleku i śmietanie mieszamy mąkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.

6. 

masło 30 g  sól

Dodajemy kawałek masła dla delikatności i wzmocnienia smaku. Według smaku dosalamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się