swiatwemnie.pl

Brokułowa zupa z ziemniakami

     

Delikatna kremowa zupa pełna śmietanowego smaku.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

brokuły500gramów
czosnek1ząbek
masło30gramów
mielona gałka muszkatołowa0
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75020gramów
sól1łyżeczka
sól0
woda600mililitrów
ziemniaki400gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

1. 

ziemniaki 400 gramów  woda 200 mililitrów  sól ½ łyżeczki

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kostki i gotujemy w słonej wodzie. Gotujemy do miękkości około 15-20 minut.

2. 

brokuły 500 gramów  woda 400 mililitrów  sól ½ łyżeczki

Brokuły myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy w wodzie z odrobiną soli.

3. 

czosnek 1 ząbek

Ugotowane brokuły miksujemy z ząbkiem czosnku.

4. 

Brokuły wlewamy z powrotem do garnka i dodajemy ugotowane ziemniaki razem z wodą w której się gotowały.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 20 gramów  mielona gałka muszkatołowa

W mleku i śmietanie mieszamy mąkę, dodajemy do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.

6. 

masło 30 gramów  sól

Dodajemy kawałek masła dla delikatności i wzmocnienia smaku. Według smaku dosalamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się