PRZEPISY

Bananowo - migdałowe ciasto

Bananowo - migdałowe ciasto

Delikatne ciasto z migdałowym korpusem, bananami, waniliowym kremem oraz bitą śmietaną.

przepis,fotoprzepis,migdały mielone,banan,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

aromat rumowy1łyżeczka
banan3sztuki
białko jajka5sztuk
budyń waniliowy w proszku20gramów
cukier kryształ120gramów
cukier puder3łyżki
cukier waniliowy2sztuki
czekolada do gotowania30gramów
masło125gramów
migdały mielone80gramów
mleko półtłuste 1,5%250mililitrów
mąka luksusowa pszenna T5503łyżki
olej słonecznikowy1łyżka
powidło według własnego wyboru-
proszek do pieczenia½opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)200gramów
żółtko jajka5sztuk

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

migdały mielone 80 gramów  białko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 120 gramów  żółtko jajka 3 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 3 łyżki  proszek do pieczenia ½ opakowania

W misce, z mielonych migdałów, ubitych na gęstą pianę białek, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto o dość rzadkiej konsystencji.

2. 

Ciasto wylewamy na małą, posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, blachę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.

3. 

Upieczony płat wyciągamy z blachy.

4. 

powidło według własnego wyboru

Smarujemy powidłem.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 20 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  żółtko jajka 2 sztuki

Część zimnego mleka odlewamy a resztę zagotowujemy.
W zimnym mleku mieszamy budyń, cukier waniliowy i żółtka.

6. 

Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy gęsty budyń. Często mieszając budyń ostudzamy.

7. 

masło 125 gramów  cukier puder 3 łyżki  aromat rumowy 1 łyżeczka

Wystudzony budyń mieszamy na gładko z miękkim masłem. Krem doprawiamy cukrem i rumowym aromatem.

8. 

banan 3 sztuki

Na posmarowanym płacie równomiernie układamy na kółeczka pokrojone banany.

9. 

Na bananach rozsmarowujemy przygotowany krem.

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i za pomocą woreczka piekarskiego ozdabiamy ciasto.

11. 

czekolada do gotowania 30 gramów  olej słonecznikowy 1 łyżka

Roztapiamy czekoladę i ciasto nią ozdabiamy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie