swiatwemnie.pl

Bananowo - migdałowe ciasto

Delikatne ciasto z migdałowym korpusem, bananami, waniliowym kremem oraz bitą śmietaną.

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

migdały mielone 80 g  białko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 120 g  żółtko jajka 3 sztuki  mąka luksusowa pszenna T550 3 łyżki  proszek do pieczenia ½ opakowania

W misce, z mielonych migdałów, ubitych na gęstą pianę białek, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto o dość rzadkiej konsystencji.

Przygotowanie ciasta

2. 

Ciasto wylewamy na małą, posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, blachę. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.

3. 

Upieczony płat wyciągamy z blachy.

4. 

powidło według własnego wyboru

Smarujemy powidłem.

5. 

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  budyń waniliowy w proszku 20 g  cukier waniliowy 1 sztuka  żółtko jajka 2 sztuki

Część zimnego mleka odlewamy a resztę zagotowujemy.
W zimnym mleku mieszamy budyń, cukier waniliowy i żółtka.

6. 

Wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy gęsty budyń. Często mieszając budyń ostudzamy.

7. 

masło 125 g  cukier puder 3 łyżki  aromat rumowy 1 łyżeczka

Wystudzony budyń mieszamy na gładko z miękkim masłem. Krem doprawiamy cukrem i rumowym aromatem.

8. 

banan 3 sztuki

Na posmarowanym płacie równomiernie układamy na kółeczka pokrojone banany.

9. 

Na bananach rozsmarowujemy przygotowany krem.

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 g  cukier waniliowy 1 sztuka

Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i za pomocą woreczka piekarskiego ozdabiamy ciasto.

11. 

czekolada do gotowania 30 g  olej słonecznikowy 1 łyżka

Roztapiamy czekoladę i ciasto nią ozdabiamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się