Ciasto orzechowo - karmelowe
Kochacie słodkie? Przygotowanie tego ciasta jest prawdziwym wyzwaniem, ale nagrodą będzie niepowtarzalny smak prawdziwego karmelu. Ciasto piecze się na małej blasze o rozmiarach 20x25 cm. Jeżeli chcecie więcej porcji, dawkę trzeba podwoić.
przepis,fotoprzepis,cukier kryształ,cukier kryształ,orzechy laskowe rozdrobnione,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
cukier kryształ | 250 | gramów | |
czekolada do gotowania | - | ||
masło | 150 | gramów | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 150 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 4 | łyżki | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
orzechy laskowe rozdrobnione | 100 | gramów | |
powidło według własnego wyboru | - | ||
proszek do pieczenia | 1 | łyżeczka | |
skrobia kukurydziana | 20 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 175 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1.
żółtko jajka 3 sztuki • cukier kryształ 100 gramów • białko jajka 5 sztuk • sól ¼ łyżeczki
Trzy żółtka ubijamy z cukrem na pianę (pozostałe dwa żółtka wykorzystamy później podczas przygotowania kremu). W drugiej misce ubijamy gęstą pianę z pięciu białek.
2.
orzechy laskowe rozdrobnione 100 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Do piany z żółtek ostrożnie dodajemy pianę z białek, zmielone orzeszki (laskowe można zastąpić włoskimi) oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
3.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę.
4.
Ciasto pieczemy w 200°C przez 10-15 minut.
5.
Korpus wyciągamy z blachy, by dobrze wystygł.
6.
mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów • żółtko jajka 2 sztuki • skrobia kukurydziana 20 gramów
Do miski wlewamy zimne mleko, dodajemy dwa żółtka, skrobię kukurydzianą, wszystko dobrze mieszamy.
7.
cukier kryształ 150 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 175 mililitrów
Na małym ogniu robimy karmel z cukru kryształowego. Gdy już karmel nie będzie miał grudek, dodajemy do niego śmietanę.
8.
Nie wystraszcie się, gdy karmel zaraz po dolaniu śmietany natychmiast zgęstnieje. Po chwili na małym ogniu znów się rozpuści.
9.
Po rozpuszczeniu dolewamy do karmelu wcześniej przygotowane mleko z żółtkami i skrobią kukurydzianą. Chwilę gotujemy do zgęstnienia.
10.
Karmel odkładamy do wystygnięcia.
12.
Wystudzony płat ciasta rozdzielamy wzdłuż na dwie części.
14.
Na dżemie rozcieramy połowę karmelowego kremu.
15.
Przykrywamy drugim płatem, a wierzch ozdabiamy resztą kremu przy pomocy worka cukierniczego.
16.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki, aby go dobrze schłodzić.
17.
Wierzch ozdabiamy polewą czekoladową i posiekanymi orzeszkami, a potem kroimy na kawałki.
Smacznego!