Świąteczne truskawkowe ciasto
Wyśmienite ciasto z delikatnym biszkoptem, napełnione truskawkowym nadzieniem, lekkim budyniowym kremem oraz bitą śmietaną, które się świetnie nadaje na świąteczne okazje.
przepis,fotoprzepis,dżem truskawkowy,truskawki,Ciasta kremowe,Sezonowe przepisy
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
bita śmietana w proszku | 2 | sztuki | |
budyń waniliowy w proszku | 40 | gramów | |
budyń waniliowy w proszku | 2 | łyżki | |
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cukier puder | 4 | łyżki | |
cukier waniliowy | 3 | sztuki | |
czekolada | - | ||
dżem truskawkowy | - | ||
kompot truskawkowy | 800 | mililitrów | |
masło | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 700 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 210 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 15 | gramów | |
sól | ¼ | łyżeczki | |
truskawki | - | ||
woda | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis
1. Biszkopt
żółtko jajka 5 sztuk • cukier kryształ 200 gramów • woda 100 mililitrów • olej słonecznikowy 100 mililitrów • mąka chlebowa pszenna T750 210 gramów • proszek do pieczenia 15 gramów
Żółtka ubijamy z cukrem kryształem na pianę. Ubijając stopniowo dodajemy olej i wodę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2.
białko jajka 5 sztuk • sól ¼ łyżeczki
Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do żółtek.

3.
Ciasto dzielimy na dwie połowy, wlewamy do wysmarowanej i posypanej mąką blachy i pieczemy stopniowo dwa płaty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut.
4.
Upieczony płat smarujemy truskawkowym dżemem, a na nie kładziemy drugie upieczone ciasto.

5. Truskawkowe nadzienie
kompot truskawkowy 800 mililitrów • cukier waniliowy 2 sztuki • budyń waniliowy w proszku 2 łyżki • cukier kryształ 3 łyżki
Truskawki wylewamy z puszki wraz z sokiem i zgniatamy je. Dodajemy budyń w proszku, cukier waniliowy, cukier kryształ, porządnie mieszamy, przelewamy do garnuszka i gotujemy gęsty krem.

6.
Jeszcze gorącym kremem smarujemy ciasto i odstawiamy je, aż krem wystygnie i zgęstnieje na korpusie.

7. Budyniowy krem
mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów • budyń waniliowy w proszku 40 gramów • cukier waniliowy 1 sztuka • cukier puder 4 łyżki • masło 250 gramów
Budyń w proszku z cukrem waniliowym mieszamy w odrobinie mleka a następnie z reszty mleka gotujemy gęsty budyń. Często mieszając ostudzamy budyń. Masło mieszamy z cukrem na pianę i stopniowo dodajemy do schłodzonego kremu budyniowego. Dobrze ubijamy i rozprowadzamy na truskawkowe nadzienie.

8. Bita śmietana
bita śmietana w proszku 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów
Do zimnego mleka dodajemy śmietanę w proszku i ubijamy na sztywno. Rozprowadzamy na budyniowym kremie.

9.
Wierzch ciasta wyrównujemy i przy pomocy widelca możemy zrobić ozdobne fale. Ciasto odstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

10.
Kroimy w kostkę, dekorujemy czekoladowymi wiórkami i świeżymi truskawkami.

Smacznego!