PRZEPISY

Świąteczne truskawkowe ciasto

Świąteczne truskawkowe ciasto

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-star-fill

Wyśmienite ciasto z delikatnym biszkoptem, napełnione truskawkowym nadzieniem, lekkim budyniowym kremem oraz bitą śmietaną, które się świetnie nadaje na świąteczne okazje.

przepis,fotoprzepis,dżem truskawkowy,truskawki,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

białko jajka

5

85

sztuk

kcal

bita śmietana w proszku

2

??

sztuki

kcal

budyń waniliowy w proszku

40

142

gramów

kcal

budyń waniliowy w proszku

2

107

łyżki

kcal

cukier kryształ

200

804

gramów

kcal

cukier kryształ

3

181

łyżki

kcal

cukier puder

4

156

łyżki

kcal

cukier waniliowy

3

217

sztuki

kcal

czekolada

0

??

kcal

dżem truskawkowy

0

??

kcal

kompot truskawkowy

800

592

mililitrów

kcal

masło

250

1835

gramów

kcal

mleko półtłuste 1,5%

700

337

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

210

729

gramów

kcal

olej słonecznikowy

100

899

mililitrów

kcal

proszek do pieczenia

15

12

gramów

kcal

sól

¼

0

łyżeczki

kcal

truskawki

0

??

kcal

woda

100

0

mililitrów

kcal

żółtko jajka

5

285

sztuk

kcal

 

Przepis

1. Biszkopt

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 200 gramów  woda 100 mililitrów  olej słonecznikowy 100 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 210 gramów  proszek do pieczenia 15 gramów

Żółtka ubijamy z cukrem kryształem na pianę. Ubijając stopniowo dodajemy olej i wodę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Żółtka ubijamy z cukrem kryształem na pianę....

2. 

białko jajka 5 sztuk  sól ¼ łyżeczki

Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie...

3. 

Ciasto dzielimy na dwie połowy, wlewamy do wysmarowanej i posypanej mąką blachy i pieczemy stopniowo dwa płaty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut.

4. 

dżem truskawkowy

Upieczony płat smarujemy truskawkowym dżemem, a na nie kładziemy drugie upieczone ciasto.

Upieczony płat smarujemy truskawkowym dżemem, a...

5. Truskawkowe nadzienie

kompot truskawkowy 800 mililitrów  cukier waniliowy 2 sztuki  budyń waniliowy w proszku 2 łyżki  cukier kryształ 3 łyżki

Truskawki wylewamy z puszki wraz z sokiem i zgniatamy je. Dodajemy budyń w proszku, cukier waniliowy, cukier kryształ, porządnie mieszamy, przelewamy do garnuszka i gotujemy gęsty krem.

Truskawki wylewamy z puszki wraz z sokiem i...

6. 

Jeszcze gorącym kremem smarujemy ciasto i odstawiamy je, aż krem wystygnie i zgęstnieje na korpusie.

Jeszcze gorącym kremem smarujemy ciasto i...

7. Budyniowy krem

mleko półtłuste 1,5% 400 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 40 gramów  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier puder 4 łyżki  masło 250 gramów

Budyń w proszku z cukrem waniliowym mieszamy w odrobinie mleka a następnie z reszty mleka gotujemy gęsty budyń. Często mieszając ostudzamy budyń. Masło mieszamy z cukrem na pianę i stopniowo dodajemy do schłodzonego kremu budyniowego. Dobrze ubijamy i rozprowadzamy na truskawkowe nadzienie.

Budyń w proszku z cukrem waniliowym mieszamy w...

8. Bita śmietana

bita śmietana w proszku 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów

Do zimnego mleka dodajemy śmietanę w proszku i ubijamy na sztywno. Rozprowadzamy na budyniowym kremie.

Do zimnego mleka dodajemy śmietanę w proszku i...

9. 

Wierzch ciasta wyrównujemy i przy pomocy widelca możemy zrobić ozdobne fale. Ciasto odstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch ciasta wyrównujemy i przy pomocy widelca...

10. 

truskawki  czekolada

Kroimy w kostkę, dekorujemy czekoladowymi wiórkami i świeżymi truskawkami.

Kroimy w kostkę, dekorujemy czekoladowymi...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się