swiatwemnie.pl

Świąteczne truskawkowe ciasto

     

Wyśmienite ciasto z delikatnym biszkoptem, napełnione truskawkowym nadzieniem, lekkim budyniowym kremem oraz bitą śmietaną, które się świetnie nadaje na świąteczne okazje.

Pichcił

Ilość porcji

35

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Biszkopt

żółtko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 200 g  woda 100 ml  olej słonecznikowy 100 ml  mąka chlebowa pszenna T750 210 g  proszek do pieczenia 15 g

Żółtka ubijamy z cukrem kryształem na pianę. Ubijając stopniowo dodajemy olej i wodę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Biszkopt

2. 

białko jajka 5 sztuk  sól ¼ łyżeczki

Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy do żółtek.

3. 

Ciasto dzielimy na dwie połowy, wlewamy do wysmarowanej i posypanej mąką blachy i pieczemy stopniowo dwa płaty. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut.

4. 

dżem truskawkowy

Upieczony płat smarujemy truskawkowym dżemem, a na nie kładziemy drugie upieczone ciasto.

5. Truskawkowe nadzienie

kompot truskawkowy 800 ml  cukier waniliowy 2 sztuki  budyń waniliowy w proszku 2 łyżki  cukier kryształ 3 łyżki

Truskawki wylewamy z puszki wraz z sokiem i zgniatamy je. Dodajemy budyń w proszku, cukier waniliowy, cukier kryształ, porządnie mieszamy, przelewamy do garnuszka i gotujemy gęsty krem.

Truskawkowe nadzienie

6. 

Jeszcze gorącym kremem smarujemy ciasto i odstawiamy je, aż krem wystygnie i zgęstnieje na korpusie.

7. Budyniowy krem

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  budyń waniliowy w proszku 40 g  cukier waniliowy 1 sztuka  cukier puder 4 łyżki  masło 250 g

Budyń w proszku z cukrem waniliowym mieszamy w odrobinie mleka a następnie z reszty mleka gotujemy gęsty budyń. Często mieszając ostudzamy budyń. Masło mieszamy z cukrem na pianę i stopniowo dodajemy do schłodzonego kremu budyniowego. Dobrze ubijamy i rozprowadzamy na truskawkowe nadzienie.

Budyniowy krem

8. Bita śmietana

bita śmietana w proszku 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 300 ml

Do zimnego mleka dodajemy śmietanę w proszku i ubijamy na sztywno. Rozprowadzamy na budyniowym kremie.

Bita śmietana

9. 

Wierzch ciasta wyrównujemy i przy pomocy widelca możemy zrobić ozdobne fale. Ciasto odstawiamy do lodówki i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

10. 

truskawki  czekolada

Kroimy w kostkę, dekorujemy czekoladowymi wiórkami i świeżymi truskawkami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się