swiatwemnie.pl

Piersi z kaczki w sosie winnym

     

Soczysta kaczka podawana z delikatnym, aromatycznym sosem winno-śliwkowym oraz ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

Cukier kryształ60gramów
Czerwone wytrawne wino600mililitrów
Dżem śliwkowy120gramów
Masło1łyżka
Miód1łyżka
Pieprz biały mielony½łyżeczki
Piersi z kaczki600gramów
Sól

1. 

piersi z kaczki 600 g  sól

Piersi z kaczki myjemy i solimy.

2. 

Wkładamy na rozgrzaną suchą patelnię skórą na dół, przykrywamy i przez 12 minut smażymy.

3. 

Odkrywamy, obracamy i przez 6 minut smażymy z drugiej strony.

4. 

Podsmażone i zaciągnięte mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy wytworzonym sosem, przykrywamy i wkładamy na 10 minut do gorącego piekarnika aby krótko poddusić.

5. 

cukier kryształ 60 g

Cukier karmelizujemy.

6. 

dżem śliwkowy 120 g

Dodajemy dżem,...

7. 

czerwone wytrawne wino 600 ml  pieprz biały mielony ½ łyżeczki  miód 1 łyżka

...dolewamy wino, wsypujemy pieprz i dodajemy miód. Na małym ogniu gotujemy przez około 30 minut.

8. 

masło 1 łyżka

Do ugotowanego sosu dodajemy kawałek masła.

9. 

Sos nalewamy w odpowiedniej ilości na talerz i wkładamy do niego pokrojone porcje piersi z kaczki. Można podawać z ziemniaczanym puree lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się