swiatwemnie.pl

Piersi z kaczki w sosie winnym

    

Soczysta kaczka podawana z delikatnym, aromatycznym sosem winno-śliwkowym oraz ziemniaczanym puree.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

35 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

cukier kryształ60gramów
czerwone wytrawne wino600mililitrów
dżem śliwkowy120gramów
masło1łyżka
miód1łyżka
pieprz biały mielony½łyżeczki
piersi z kaczki600gramów
sól-

1. 

piersi z kaczki 600 gramów  sól

Piersi z kaczki myjemy i solimy.

2. 

Wkładamy na rozgrzaną suchą patelnię skórą na dół, przykrywamy i przez 12 minut smażymy.

3. 

Odkrywamy, obracamy i przez 6 minut smażymy z drugiej strony.

4. 

Podsmażone i zaciągnięte mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy wytworzonym sosem, przykrywamy i wkładamy na 10 minut do gorącego piekarnika aby krótko poddusić.

5. 

cukier kryształ 60 gramów

Cukier karmelizujemy.

6. 

dżem śliwkowy 120 gramów

Dodajemy dżem,...

7. 

czerwone wytrawne wino 600 mililitrów  pieprz biały mielony ½ łyżeczki  miód 1 łyżka

...dolewamy wino, wsypujemy pieprz i dodajemy miód. Na małym ogniu gotujemy przez około 30 minut.

8. 

masło 1 łyżka

Do ugotowanego sosu dodajemy kawałek masła.

9. 

Sos nalewamy w odpowiedniej ilości na talerz i wkładamy do niego pokrojone porcje piersi z kaczki. Można podawać z ziemniaczanym puree lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się