swiatwemnie.pl

Lekkie ziemniaczane puree

    

Lekkie i dietetyczne ziemniaczane puree.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

25 min.

Trudność

niska

 

 

masło20gramów
niskotłuszczowe mleko 0,5%200mililitrów
sól½łyżeczki
woda-
ziemniaki600gramów

1. 

ziemniaki 600 gramów  woda  sól ½ łyżeczki

Ziemniaki obieramy, kroimy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą pod sam wierzch ziemniaków, solimy. Gotujemy na miękko.

2. 

niskotłuszczowe mleko 0,5% 200 mililitrów  masło 20 gramów

Wodę nie odcedzamy, ugotowane ziemniaki w niej ubijamy, dodajemy masło roślinne i zalewamy gorącym mlekiem, dobrze na gładko ubijamy.

3. 

Ziemniaczane puree jest rzadkie, później zgęstnieje. Jest lekkie a z użyciem wody, w której się ziemniaki gotowały zachowa swoje witaminy z ziemniaków, które podczas gotowania pochłonęła woda.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się