Jabłkowo-makowe ciasto

Kruche ciasto z soczystym nadzieniem pełnym zdrowych dobroczynnych składników.
przepis,fotoprzepis,mak mielony,jabłka,Ciasta,Boże Narodzenie
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Boże Narodzenie › Bożonarodzeniowe ciasta › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) › Jabłkowe ciasta ›Składniki
Składniki
cukier puder | 200 776 | gramów kcal | |
jabłka | 400 244 | gramów kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
jajka kurze | 0 ?? | kcal | |
mak mielony | 180 974 | gramów kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
nasiona słonecznika | 50 292 | gramów kcal | |
owoce kandyzowane mix | 0 ?? | kcal | |
siemię lniane | 30 161 | gramów kcal |
Przepis
1. Ciasto
mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • cukier puder 50 gramów • masło 150 gramów • jajka kurze 1 sztuka
Do miski ważymy mąkę, dodajemy cukier, pokrojone masło i jajko.

2.
Wyrabiamy pewne ciasto, które na pół godziny odkładamy w chłodne miejsce odpoczywać.

3. Nadzienie
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • mak mielony 180 gramów
Mleko w garnku doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy mielony mak i mieszamy.



6.
cukier puder 100 gramów
Wszystkie nasionka wsypujemy razem z cukrem do maku i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.



9.
... i mak.

10.
Ciasto wyciągamy z chłodnego miejsca i część z niego rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy kształty według potrzeby i wkładamy je do lodówki.

11.
Resztki mieszamy z oddzieloną częścią i rozwałkowujemy je na kształt okręgu na stolnicy posypanej mąką. Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg o wielkości wnętrza formy. Papier kładziemy na ciasto ,przewracamy ciasto i wkładamy do formy.

12.
Brzegi ciasta dociskamy aż po brzegi formy.

13.
Na ciasto dajemy nadzienie.

14.
jajka kurze • owoce kandyzowane mix
Na nadzienie układamy wykrojone kształty, te smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kandyzowanymi owocami. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180°C. Pieczemy około 35-40 minut.

15.
Upieczone ciasto dobrze wystudzamy, potem za pomocą papieru na którym je piekliśmy po prostu zsuwamy na talerz. Kroimy i podajemy.

Smacznego!