swiatwemnie.pl

Jabłkowo-makowe ciasto

Kruche ciasto z soczystym nadzieniem pełnym zdrowych dobroczynnych składników.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:    

 

 
 

1. Ciasto

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  cukier puder 50 g  masło 150 g  jajka kurze 1 sztuka

Do miski ważymy mąkę, dodajemy cukier, pokrojone masło i jajko.

Ciasto

2. 

Wyrabiamy pewne ciasto, które na pół godziny odkładamy w chłodne miejsce odpoczywać.

3. Nadzienie

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  mak mielony 180 g

Mleko w garnku doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy mielony mak i mieszamy.

Nadzienie

4. 

siemię lniane 30 g

Siemię lniane mielimy w młynku do kawy.

5. 

nasiona słonecznika 50 g

Nasionka słonecznika siekamy w kuchennym rozdrabniaczu.

6. 

cukier puder 100 g

Wszystkie nasionka wsypujemy razem z cukrem do maku i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

7. 

jabłka 400 g

Jabłka obieramy i trzemy na grubo.

8. 

cukier puder 50 g

Do jabłek dodajemy cukier ...

9. 

... i mak.

10. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wyciągamy z chłodnego miejsca i część z niego rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy kształty według potrzeby i wkładamy je do lodówki.

11. 

mąka chlebowa pszenna T750

Resztki mieszamy z oddzieloną częścią i rozwałkowujemy je na kształt okręgu na stolnicy posypanej mąką. Z papieru do pieczenia wycinamy okrąg o wielkości wnętrza formy. Papier kładziemy na ciasto ,przewracamy ciasto i wkładamy do formy.

12. 

Brzegi ciasta dociskamy aż po brzegi formy.

13. 

Na ciasto dajemy nadzienie.

14. 

jajka kurze  owoce kandyzowane mix

Na nadzienie układamy wykrojone kształty, te smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kandyzowanymi owocami. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170-180°C. Pieczemy około 35-40 minut.

15. 

Upieczone ciasto dobrze wystudzamy, potem za pomocą papieru na którym je piekliśmy po prostu zsuwamy na talerz. Kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się