Maślankowe muffiny ze śliwkowym dżemem

Delikatne, puszyste muffiny nadziewane śliwkowym dżemem.
przepis,fotoprzepis,maślanka kwaśna,dżem śliwkowy,Muffiny
Muffiny
Kategorie
Muffiny ›Składniki
Składniki
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cukier trzcinowy | 100 396 | gramów kcal | |
dżem śliwkowy | 0 ?? | kcal | |
jajka kurze | 2 176 | sztuki kcal | |
maślanka kwaśna | 280 124 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 347 | gramów kcal | |
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona | 150 510 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
soda oczyszczona | 1 0 | łyżeczka kcal |
Przepis
1.
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 150 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • cukier trzcinowy 100 gramów • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy.

2.
maślanka kwaśna 280 gramów • jajka kurze 2 sztuki • olej słonecznikowy 100 mililitrów
Dodajemy kwaśną maślankę, jajka i olej. Mieszamy na gładko.

3.
Do formy na muffiny wkładamy papierowe koszyczki. Do każdego koszyczka wkładamy jedną łyżkę ciasta, gałką do lodów (przy użyciu zwykłej łyżki wkładamy ciasto do połowy koszyczka).

4.
Do każdego koszyczka, na środek ciasta, kładziemy jedną łyżeczkę gęstego śliwkowego dżemu.

5.
Koszyczki dopełniamy resztą ciasta.

6.
Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.


Smacznego!