swiatwemnie.pl

Maślankowe muffiny ze śliwkowym dżemem

     

Delikatne, puszyste muffiny nadziewane śliwkowym dżemem.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 150 g  mąka chlebowa pszenna T750 100 g  cukier trzcinowy 100 g  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy.

2. 

maślanka kwaśna 280 g  jajka kurze 2 sztuki  olej słonecznikowy 100 ml

Dodajemy kwaśną maślankę, jajka i olej. Mieszamy na gładko.

3. 

Do formy na muffiny wkładamy papierowe koszyczki. Do każdego koszyczka wkładamy jedną łyżkę ciasta, gałką do lodów (przy użyciu zwykłej łyżki wkładamy ciasto do połowy koszyczka).

4. 

dżem śliwkowy

Do każdego koszyczka, na środek ciasta, kładziemy jedną łyżeczkę gęstego śliwkowego dżemu.

5. 

Koszyczki dopełniamy resztą ciasta.

6. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

cukier puder

Odstawiamy do ostudzenia i delikatnie posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się