PRZEPISY

Maślankowe muffiny ze śliwkowym dżemem

Maślankowe muffiny ze śliwkowym dżemem

Delikatne, puszyste muffiny nadziewane śliwkowym dżemem.

przepis,fotoprzepis,maślanka kwaśna,dżem śliwkowy,Muffiny

Muffiny

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Muffiny  

 

Składniki

Składniki

cukier puder-
cukier trzcinowy100gramów
dżem śliwkowy-
jajka kurze2sztuki
maślanka kwaśna280gramów
mąka chlebowa pszenna T750100gramów
mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona150gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
soda oczyszczona1łyżeczka

 

Przepis

1. 

mąka orkiszowa pełnoziarnista drobno mielona 150 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów  cukier trzcinowy 100 gramów  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy.

2. 

maślanka kwaśna 280 gramów  jajka kurze 2 sztuki  olej słonecznikowy 100 mililitrów

Dodajemy kwaśną maślankę, jajka i olej. Mieszamy na gładko.

3. 

Do formy na muffiny wkładamy papierowe koszyczki. Do każdego koszyczka wkładamy jedną łyżkę ciasta, gałką do lodów (przy użyciu zwykłej łyżki wkładamy ciasto do połowy koszyczka).

4. 

dżem śliwkowy

Do każdego koszyczka, na środek ciasta, kładziemy jedną łyżeczkę gęstego śliwkowego dżemu.

5. 

Koszyczki dopełniamy resztą ciasta.

6. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

cukier puder

Odstawiamy do ostudzenia i delikatnie posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie