swiatwemnie.pl

Paryskie rożki

     

Delikatne orzechowe ciasteczko wypełnione maślanym kremem w czekoladowej polewie.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

białko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 300 g

Białka z jajek razem z cukrem ubijamy nad parą. Wytworzy nam się gęsta piana.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 3 łyżki  mielone orzechy włoskie 150 g

Do piany z białek dodajemy mąkę, zmielone orzechy.

3. 

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

4. 

Piekarniczy rękaw napełniamy przygotowanym nadzieniem i na blasze wyłożoną papierem do pieczenia formujemy małe rożki.

5. 

Rożki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C przez około 30 minut.

6. Przygotowanie kremu

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 8 łyżek  kakao proszek 2 łyżki  masło 200 g

Nad parą ubijamy żółtka z cukrem i kakaem, do wtedy aż nam masa nie zgęstnieje. Do ostudzonej masy stopniowo ubijmy miękkie masło.

Przygotowanie kremu

7. 

Krem rozprowadzamy na ostudzone rożki za pomocą rękawa piekarniczego.

8. 

polewa czekoladowa

Po wystygnięciu maczamy w czekoladowej polewie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się