Paryskie rożki

Delikatne orzechowe ciasteczko wypełnione maślanym kremem w czekoladowej polewie.
przepis,fotoprzepis,mielone orzechy włoskie,Ciasta kremowe,Boże Narodzenie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
cukier kryształ | 300 1206 | gramów kcal | |
cukier kryształ | 8 483 | łyżek kcal | |
kakao proszek | 2 62 | łyżki kcal | |
masło | 200 1468 | gramów kcal | |
mielone orzechy włoskie | 150 1011 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 3 161 | łyżki kcal | |
polewa czekoladowa | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1.
białko jajka 4 sztuki • cukier kryształ 300 gramów
Białka z jajek razem z cukrem ubijamy nad parą. Wytworzy nam się gęsta piana.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 3 łyżki • mielone orzechy włoskie 150 gramów
Do piany z białek dodajemy mąkę, zmielone orzechy.

3.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.

4.
Piekarniczy rękaw napełniamy przygotowanym nadzieniem i na blasze wyłożoną papierem do pieczenia formujemy małe rożki.

5.
Rożki pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160°C przez około 30 minut.

6. Przygotowanie kremu
żółtko jajka 4 sztuki • cukier kryształ 8 łyżek • kakao proszek 2 łyżki • masło 200 gramów
Nad parą ubijamy żółtka z cukrem i kakaem, do wtedy aż nam masa nie zgęstnieje. Do ostudzonej masy stopniowo ubijmy miękkie masło.

7.
Krem rozprowadzamy na ostudzone rożki za pomocą rękawa piekarniczego.


Smacznego!