PRZEPISY

Rolada żyrafa

Rolada żyrafa

Efektowna kremowa rolada, której przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale naprawdę jest całkiem proste. Nasze zdjęcia z jej przygotowania was niezawodnie poprowadzą.

przepis,fotoprzepis,żółtko jajka,żółtko jajka,Rolady,Ciasta kremowe

Rolady

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka5sztuk
cukier kryształ120gramów
cukier puder80gramów
jajka kurze3sztuki
kakao proszek2łyżki
masło200gramów
mąka luksusowa (00 extra)100gramów
żółtko jajka7sztuk

 

Przepis

1. 

Wzór żyrafy rysujemy sobie na papierze w wielkości blachy, albo możemy sobie wydrukować z internetu. Na internecie można go znaleźć pod nazwą "wzór żyrafy" lub "giraffe vector pattern".

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

mąka luksusowa (00 extra) 100 gramów

Do ubitych żółtek dodajemy mąkę.

4. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

6. 

Woreczek cukierniczy wkładamy do głębokiego naczynia i napełniamy go 3 łyżkami ciasta.

7. 

Wydrukowany albo narysowany wzór kładziemy na blachę do pieczenia a na niego kładziemy papier do pieczenia. W woreczku cukierniczym odcinamy rożek i ciasto z woreczka wyciskamy na białe miejsca wzoru.

8. 

W ten sposób przygotowany podkład pieczemy przez 2 minuty w 180° C.

9. 

kakao proszek 2 łyżki

Z pod upieczonego podkładu wyciągamy papier z narysowanym wzorem. Do ciasta dodajemy kakao i równomiernie wylewamy je na upieczone jasne ciasto.

10. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. 

Ciasto tuż po upieczeniu, razem z papierem do pieczenia, rolujemy w mokrą kuchenną ściereczkę. Po ostygnięciu ściągamy papier do pieczenia.

12. 

żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 120 gramów

Gdy nam ciasto stygnie,przygotowujemy sobie nadzienie. Jajka razem z żółtkami i cukrem ubijamy nad parą przez około 8 do 10 minut, aż nam się krem zagotuje i zagęści. Odstawiamy do ostudzenia.

13. 

masło 200 gramów

Do ostudzonego kremu dodajemy masło.

14. 

Roladę rozwijamy, smarujemy kremem, napełniamy owocami (truskawki, banany itp.) i z powrotem rolujemy.

Smacznego!

© 2011 - 2023 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie