swiatwemnie.pl

Rolada żyrafa

    

Efektowna kremowa rolada, której przygotowanie może wydawać się skomplikowane, ale naprawdę jest całkiem proste. Nasze zdjęcia z jej przygotowania was niezawodnie poprowadzą.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:    

 

białko jajka5sztuk
cukier kryształ120gramów
cukier puder80gramów
jajka kurze3sztuki
kakao proszek2łyżki
masło200gramów
mąka luksusowa (00 extra)100gramów
żółtko jajka7sztuk

1. 

Wzór żyrafy rysujemy sobie na papierze w wielkości blachy, albo możemy sobie wydrukować z internetu. Na internecie można go znaleźć pod nazwą "wzór żyrafy" lub "giraffe vector pattern".

2. 

żółtko jajka 5 sztuk  cukier puder 80 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

3. 

mąka luksusowa (00 extra) 100 gramów

Do ubitych żółtek dodajemy mąkę.

4. 

białko jajka 5 sztuk

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

6. 

Woreczek cukierniczy wkładamy do głębokiego naczynia i napełniamy go 3 łyżkami ciasta.

7. 

Wydrukowany albo narysowany wzór kładziemy na blachę do pieczenia a na niego kładziemy papier do pieczenia. W woreczku cukierniczym odcinamy rożek i ciasto z woreczka wyciskamy na białe miejsca wzoru.

8. 

W ten sposób przygotowany podkład pieczemy przez 2 minuty w 180° C.

9. 

kakao proszek 2 łyżki

Z pod upieczonego podkładu wyciągamy papier z narysowanym wzorem. Do ciasta dodajemy kakao i równomiernie wylewamy je na upieczone jasne ciasto.

10. 

Pieczemy 8 minut-y w temperaturze 180 °C.

11. 

Ciasto tuż po upieczeniu, razem z papierem do pieczenia, rolujemy w mokrą kuchenną ściereczkę. Po ostygnięciu ściągamy papier do pieczenia.

12. 

żółtko jajka 2 sztuki  jajka kurze 3 sztuki  cukier kryształ 120 gramów

Gdy nam ciasto stygnie,przygotowujemy sobie nadzienie. Jajka razem z żółtkami i cukrem ubijamy nad parą przez około 8 do 10 minut, aż nam się krem zagotuje i zagęści. Odstawiamy do ostudzenia.

13. 

masło 200 gramów

Do ostudzonego kremu dodajemy masło.

14. 

Roladę rozwijamy, smarujemy kremem, napełniamy owocami (truskawki, banany itp.) i z powrotem rolujemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2020 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się