Jabłkowa szarlotka z budyniem
Szarlotka z bułek prawie jak deser. Przy serwowaniu dobrze jest polać szarlotkę kwaskowatym owocowym sokiem.
przepis,fotoprzepis,jabłka,budyń waniliowy w proszku,Słodkie dania,Przepisy na potrawy dla dzieci
Słodkie dania
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 5 | sztuk | |
budyń waniliowy w proszku | 120 | gramów | |
cukier kryształ | 150 | gramów | |
cukier waniliowy | 12 | gramów | |
jabłka | 800 | gramów | |
jajka kurze | 2 | sztuki | |
masło | - | ||
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
niskotłuszczowe mleko 0,5% | 1 | litr |
Przepis

2.
biała podłużna bułka 5 sztuk • cukier waniliowy 12 gramów • cukier kryształ 100 gramów
Bułki kroimy, dodajemy do nich jabłka i obydwa cukry.

3.
masło • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • jajka kurze 2 sztuki
Dobrze mieszamy,wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i ugniatamy. Jajka mieszamy z mlekiem i zalewamy bułki.

4.
niskotłuszczowe mleko 0,5% 1 litr • budyń waniliowy w proszku 120 gramów • cukier kryształ 50 gramów
W mleku mieszamy budyń w proszku z cukrem. Gotujemy do zgęstnienia.

5.
Budyń wylewamy na bułki nasiąknięte mlekiem.

6.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 30-40 minut.

7.
Przed podawaniem dobrze ostudzamy, budyń nie może być ciepły, inaczej nie było by możliwe szarlotkę pokroić.

Smacznego!