swiatwemnie.pl

Jabłkowa szarlotka z budyniem

    

Szarlotka z bułek prawie jak deser. Przy serwowaniu dobrze jest polać szarlotkę kwaskowatym owocowym sokiem.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

1. 

jabłka 800 gramów

Jabłka obieramy i trzemy.

2. 

biała podłużna bułka 5 sztuk  cukier waniliowy 12 gramów  cukier kryształ 100 gramów

Bułki kroimy, dodajemy do nich jabłka i obydwa cukry.

3. 

masło  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  jajka kurze 2 sztuki

Dobrze mieszamy,wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i ugniatamy. Jajka mieszamy z mlekiem i zalewamy bułki.

4. 

niskotłuszczowe mleko 0,5% 1 litr  budyń waniliowy w proszku 120 gramów  cukier kryształ 50 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku z cukrem. Gotujemy do zgęstnienia.

5. 

Budyń wylewamy na bułki nasiąknięte mlekiem.

6. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200°C 30-40 minut.

7. 

Przed podawaniem dobrze ostudzamy, budyń nie może być ciepły, inaczej nie było by możliwe szarlotkę pokroić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się