PRZEPISY

Ryżowe ciasto z twarogiem

Ryżowe ciasto z twarogiem

Znakomite ryżowe ciasto, bogate w składniki o wysokiej wartości energetycznej.

przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,mleko tłuste 3,5%,jabłka,twaróg granulowany,Słodkie dania

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

8

Czas przygotowania

2 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka8sztuk
cukier puder300gramów
cukier waniliowy30gramów
jabłka350gramów
masło150gramów
masło-
mleko tłuste 3,5%1000mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550-
rodzynki100gramów
ryż okrągłoziarnisty500gramów
twaróg granulowany500gramów
woda1000mililitrów
śliwki suszone-
żółtko jajka8sztuk

 

Przepis

1. Ryż

ryż okrągłoziarnisty 500 gramów  mleko tłuste 3,5% 1000 mililitrów  woda 1000 mililitrów  cukier waniliowy 30 gramów

Ryż przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy do osuszenia. Do garnka wlewamy mleko, wodę, dodajemy cukier waniliowy i ryż. Często mieszając ryż zagotowujemy. Ugotowany odstawiamy do wychłodzenia do temperatury pokojowej.

2. 

masło 150 gramów  cukier puder 160 gramów  żółtko jajka 8 sztuk

Masło mieszamy z cukrem, wmieszamy żółtka.

3. Twarogowo-jabłkowe nadzienie

rodzynki 100 gramów  jabłka 350 gramów  twaróg granulowany 500 gramów  cukier puder 80 gramów

Rodzynki moczymy w wodzie. Jabłka obieramy i na grubych oczkach trzemy. Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy odcedzone rodzynki i wyciśnięte jabłka. Mieszamy.

4. 

Ostudzony ryż dodajemy do wymieszanego masła z żółtkami. Równomiernie mieszamy.

5. Warstwy

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Głęboką brytfannę natłuszczamy masłem i posypujemy średniej grubości mąką. Na spód rozkładamy połowę ryżowej masy. Pokrywamy twarogowo-jabłkowym nadzieniem. Trzecią warstwę tworzy ponownie ryżowa masa.

6. 

śliwki suszone

Na wierzch układamy suszone śliwki. Pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku na około 175°C, przykryte.

7. 

Po 50 minutach ryżowe ciasto odkrywamy i jeszcze 10 minut dopiekamy.

8. 

białko jajka 8 sztuk  cukier puder 60 gramów

Z białek ubijamy gęstą pianę dodając cukier. Pianę rozcieramy na upieczone ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika dopiec na 10 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie