Ryżowe ciasto z twarogiem

Znakomite ryżowe ciasto, bogate w składniki o wysokiej wartości energetycznej.
przepis,fotoprzepis,ryż okrągłoziarnisty,mleko tłuste 3,5%,jabłka,twaróg granulowany,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 135 | sztuk kcal | |
cukier puder | 300 1164 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 30 109 | gramów kcal | |
jabłka | 350 214 | gramów kcal | |
masło | 150 1101 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
mleko tłuste 3,5% | 1000 640 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
rodzynki | 100 284 | gramów kcal | |
ryż okrągłoziarnisty | 500 1725 | gramów kcal | |
twaróg granulowany | 500 585 | gramów kcal | |
woda | 1000 0 | mililitrów kcal | |
śliwki suszone | 0 ?? | kcal | |
żółtko jajka | 8 456 | sztuk kcal |
Przepis
1. Ryż
ryż okrągłoziarnisty 500 gramów • mleko tłuste 3,5% 1000 mililitrów • woda 1000 mililitrów • cukier waniliowy 30 gramów
Ryż przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i zostawiamy do osuszenia. Do garnka wlewamy mleko, wodę, dodajemy cukier waniliowy i ryż. Często mieszając ryż zagotowujemy. Ugotowany odstawiamy do wychłodzenia do temperatury pokojowej.

2.
masło 150 gramów • cukier puder 160 gramów • żółtko jajka 8 sztuk
Masło mieszamy z cukrem, wmieszamy żółtka.

3. Twarogowo-jabłkowe nadzienie
rodzynki 100 gramów • jabłka 350 gramów • twaróg granulowany 500 gramów • cukier puder 80 gramów
Rodzynki moczymy w wodzie. Jabłka obieramy i na grubych oczkach trzemy. Twaróg mieszamy z cukrem, dodajemy odcedzone rodzynki i wyciśnięte jabłka. Mieszamy.

4.
Ostudzony ryż dodajemy do wymieszanego masła z żółtkami. Równomiernie mieszamy.

5. Warstwy
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Głęboką brytfannę natłuszczamy masłem i posypujemy średniej grubości mąką. Na spód rozkładamy połowę ryżowej masy. Pokrywamy twarogowo-jabłkowym nadzieniem. Trzecią warstwę tworzy ponownie ryżowa masa.

6.
Na wierzch układamy suszone śliwki. Pieczemy 50 minut w rozgrzanym piekarniku na około 175°C, przykryte.

7.
Po 50 minutach ryżowe ciasto odkrywamy i jeszcze 10 minut dopiekamy.

8.
białko jajka 8 sztuk • cukier puder 60 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę dodając cukier. Pianę rozcieramy na upieczone ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika dopiec na 10 minut.

Smacznego!