Kremówka jabłkowo - biszkoptowa
Syte i smaczne ciasto.
przepis,fotoprzepis,jabłka,biszkopty,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
biszkopty | 320 | gramów | |
budyń waniliowy w proszku | 111 | gramów | |
ciasto francuskie | 400 | gramów | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
cynamon mielony | 1 | łyżeczka | |
jabłka | 1500 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 1000 | mililitrów | |
sok jabłkowy | 100 | mililitrów |
Przepis
2.
cukier kryształ 100 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka
Zasypujemy je cukrem, cynamonem a potem mieszamy.
3. Przygotowanie budyniu
mleko półtłuste 1,5% 1000 mililitrów • cukier waniliowy 20 gramów • budyń waniliowy w proszku 111 gramów
W zimnym mleku mieszamy budyń z cukrem waniliowym, zagotowujemy i gotujemy aż do zgęstnienia.
4. Ciasto
ciasto francuskie 400 gramów • biszkopty 320 gramów • sok jabłkowy 50 mililitrów
Francuskie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wkładamy je do brytfanny. Na cieście, jeden przy drugim, układamy połowę biszkoptów. Skrapiamy je lekko sokiem z jabłek. Do tego celu możemy wykorzystać również kupiony sok jabłkowy.
5.
Biszkopty smarujemy równomiernie warstwą budyniu.
6.
sok jabłkowy 50 mililitrów
Budyń przykrywamy warstwą startych jabłek, na które z kolei znowu układamy biszkopty. Tę warstwę biszkoptów również skrapiamy sokiem z jabłek.
7.
Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i kładziemy ją na biszkoptach, delikatnie dociskając rękoma. Ciasto jeszcze nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-35 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem.
Smacznego!