swiatwemnie.pl

Kremówka jabłkowo - biszkoptowa

    

Syte i smaczne ciasto.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

biszkopty320gramów
budyń waniliowy w proszku111gramów
ciasto francuskie400gramów
cukier kryształ100gramów
cukier waniliowy20gramów
cynamon mielony1łyżeczka
jabłka1500gramów
mleko półtłuste 1,5%1000mililitrów
sok jabłkowy100mililitrów

1. Przygotowanie jabłek

jabłka 1500 gramów

Obieramy jabłka i trzemy je na grubej tarce.

Przygotowanie jabłek

2. 

cukier kryształ 100 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka

Zasypujemy je cukrem, cynamonem a potem mieszamy.

3. Przygotowanie budyniu

mleko półtłuste 1,5% 1000 mililitrów  cukier waniliowy 20 gramów  budyń waniliowy w proszku 111 gramów

W zimnym mleku mieszamy budyń z cukrem waniliowym, zagotowujemy i gotujemy aż do zgęstnienia.

Przygotowanie budyniu

4. Ciasto

ciasto francuskie 400 gramów  biszkopty 320 gramów  sok jabłkowy 50 mililitrów

Francuskie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wkładamy je do brytfanny. Na cieście, jeden przy drugim, układamy połowę biszkoptów. Skrapiamy je lekko sokiem z jabłek. Do tego celu możemy wykorzystać również kupiony sok jabłkowy.

Ciasto

5. 

Biszkopty smarujemy równomiernie warstwą budyniu.

6. 

sok jabłkowy 50 mililitrów

Budyń przykrywamy warstwą startych jabłek, na które z kolei znowu układamy biszkopty. Tę warstwę biszkoptów również skrapiamy sokiem z jabłek.

7. 

Rozwałkowujemy drugą połowę ciasta i kładziemy ją na biszkoptach, delikatnie dociskając rękoma. Ciasto jeszcze nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 25-35 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się