swiatwemnie.pl

Letnia sałatka ziemniaczana

     

Doskonała sałatka z ziemniaków i warzyw, w sam raz do smażonego kotleta w gorące dni.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Cebula350gramów
Cukier kryształ1łyżeczka
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Marchew350gramów
Ocet2łyżki
Ogórek konserwowy200gramów
Olej słonecznikowy2łyżki
Sól2łyżeczki
Woda200mililitrów
Ziemniaki1000gramów

1. 

ziemniaki 1000 g

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie prawie do miękkości. Wodę odcedzamy, ziemniaki wystudzamy, obieramy i kroimy na kółeczka.

2. 

woda 200 ml  cukier kryształ 1 łyżeczka  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  olej słonecznikowy 2 łyżki  ocet 2 łyżki

Z wody, cukru, soli, pieprzu, oleju i octu gotujemy zalewę i odstawiamy ją do wystudzenia.

3. 

marchew 350 g  cebula 350 g  ogórek konserwowy 200 g

Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kółeczka i gotujemy (najlepiej na parze) do miękkości. Cebulę przekrawamy na połowę, kroimy na półksiężyce, które rękami rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Ogórki korniszony kroimy na kółeczka.

4. 

Ziemniaki, marchew, cebulę, ogórki mieszamy i zalewamy wystudzoną zalewą, mieszamy. Na koniec dodajemy musztardę. Przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki a do czasu podania, sporadycznie, kilka razy mieszamy ją.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się