PRZEPISY

Letnia sałatka ziemniaczana

Letnia sałatka ziemniaczana

Doskonała sałatka z ziemniaków i warzyw, w sam raz do smażonego kotleta w gorące dni.

przepis,fotoprzepis,ziemniaki,marchew,cebula,Sałatki ziemniaczane,Bezglutenowe,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy

Sałatki ziemniaczane

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula350gramów
cukier kryształ1łyżeczka
czarny pieprz mielony½łyżeczki
marchew350gramów
ocet2łyżki
ogórek konserwowy200gramów
olej słonecznikowy2łyżki
sól2łyżeczki
woda200mililitrów
ziemniaki1000gramów

 

Przepis

1. 

ziemniaki 1000 gramów

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie prawie do miękkości. Wodę odcedzamy, ziemniaki wystudzamy, obieramy i kroimy na kółeczka.

2. 

woda 200 mililitrów  cukier kryształ 1 łyżeczka  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  olej słonecznikowy 2 łyżki  ocet 2 łyżki

Z wody, cukru, soli, pieprzu, oleju i octu gotujemy zalewę i odstawiamy ją do wystudzenia.

3. 

marchew 350 gramów  cebula 350 gramów  ogórek konserwowy 200 gramów

Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy na kółeczka i gotujemy (najlepiej na parze) do miękkości. Cebulę przekrawamy na połowę, kroimy na półksiężyce, które rękami rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Ogórki korniszony kroimy na kółeczka.

4. 

Ziemniaki, marchew, cebulę, ogórki mieszamy i zalewamy wystudzoną zalewą, mieszamy. Na koniec dodajemy musztardę. Przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki a do czasu podania, sporadycznie, kilka razy mieszamy ją.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się