swiatwemnie.pl

Kaczka pieczona na pomarańczach

Podajemy z duszoną kapustą i parzonym knedlem polanym sosem z upieczonej kaczki.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Imbir mielony2łyżeczki
Kaczka2400gramów
Miód2łyżki
Pieprz biały mielony2łyżeczki
Pomarańcz2sztuki
Sok pomarańczowy50mililitrów
Sól6łyżeczek
Woda
Woda200mililitrów

1. Przygotowanie

kaczka 2400 g  sól 5 łyżeczek  woda  sól 1 łyżeczka  pieprz biały mielony 2 łyżeczki  pomarańcz 2 sztuki

Świeżą, albo mrożoną kaczkę myjemy i dobrze solimy, wewnątrz i z zewnątrz, dzień przed pieczeniem. Odstawiamy ją do lodówki. W dzień pieczenia, 3 godziny przed podawaniem wyciągamy ją z lodówki i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Wkładamy ją do głębokiej brytfanny, delikatnie smarujemy solą i białym pieprzem. Do brzucha wkładamy jej dwie obrane pomarańcze.

Przygotowanie

2. Pieczenie

woda 200 ml  sok pomarańczowy 50 ml  miód 2 łyżki  imbir mielony 2 łyżeczki

Kaczkę podlewamy wodą i przykrytą pieczemy 1 godzinę w piekarniku na średnim stopniu temperatury. Z pomarańczowego sosu, miodu i mielonego imbiru przygotowujemy sobie marynatę. Po godzinie kaczkę z piekarnika wyciągamy, obracamy ją i smarujemy marynatą. Dalej ją pieczemy przykrytą jeszcze 1 godzinę i regularnie po około 20 minutach kaczkę obracamy, smarujemy marynatą i według potrzeby podlewamy wodą.

Pieczenie

3. Dopiekanie

Na ostatnie pół godziny brytfannę odkrywamy, ponownie smarujemy marynatą i na większym stopniu temperatury zapiekamy. W połowie zapiekania ponownie ją przewracamy i marynujemy. Temperaturę podczas dopiekania kontrolujemy, nie może być zbyt wysoka aby się nam miód nie przypalił. Upieczoną kaczkę częściowo wychładzamy, wyciągamy pomarańcze z brzucha - są niejadalne. Kaczkę porcjujemy i podajemy.

Dopiekanie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się