Kaczka pieczona na pomarańczach
Podajemy z duszoną kapustą i parzonym knedlem polanym sosem z upieczonej kaczki.
przepis,fotoprzepis,kaczka,pomarańcz,sok pomarańczowy,Kaczka,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Kaczka
Składniki
Składniki
imbir mielony | 2 | łyżeczki | |
kaczka | 2400 | gramów | |
miód | 2 | łyżki | |
pieprz biały mielony | 2 | łyżeczki | |
pomarańcz | 2 | sztuki | |
sok pomarańczowy | 50 | mililitrów | |
sól | 6 | łyżeczek | |
woda | - | ||
woda | 200 | mililitrów |
Przepis
1. Przygotowanie
kaczka 2400 gramów • sól 5 łyżeczek • woda • sól 1 łyżeczka • pieprz biały mielony 2 łyżeczki • pomarańcz 2 sztuki
Świeżą, albo mrożoną kaczkę myjemy i dobrze solimy, wewnątrz i z zewnątrz, dzień przed pieczeniem. Odstawiamy ją do lodówki. W dzień pieczenia, 3 godziny przed podawaniem wyciągamy ją z lodówki i płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Wkładamy ją do głębokiej brytfanny, delikatnie smarujemy solą i białym pieprzem. Do brzucha wkładamy jej dwie obrane pomarańcze.
2. Pieczenie
woda 200 mililitrów • sok pomarańczowy 50 mililitrów • miód 2 łyżki • imbir mielony 2 łyżeczki
Kaczkę podlewamy wodą i przykrytą pieczemy 1 godzinę w piekarniku na średnim stopniu temperatury. Z pomarańczowego sosu, miodu i mielonego imbiru przygotowujemy sobie marynatę. Po godzinie kaczkę z piekarnika wyciągamy, obracamy ją i smarujemy marynatą. Dalej ją pieczemy przykrytą jeszcze 1 godzinę i regularnie po około 20 minutach kaczkę obracamy, smarujemy marynatą i według potrzeby podlewamy wodą.
3. Dopiekanie
Na ostatnie pół godziny brytfannę odkrywamy, ponownie smarujemy marynatą i na większym stopniu temperatury zapiekamy. W połowie zapiekania ponownie ją przewracamy i marynujemy. Temperaturę podczas dopiekania kontrolujemy, nie może być zbyt wysoka aby się nam miód nie przypalił. Upieczoną kaczkę częściowo wychładzamy, wyciągamy pomarańcze z brzucha - są niejadalne. Kaczkę porcjujemy i podajemy.
Smacznego!