Waniliowa Panna Cotta
![Waniliowa Panna Cotta](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000378/img_pl_4x3/waniliowa-panna-cotta_00180.jpg)
Tradycyjny kremowy włoski deser.
przepis,fotoprzepis,śmietana do ubijania (30-33%),laska wanilii,Żelatyna,Ciasta kremowe,Kuchnia włoska,Bezglutenowe
Ciasta kremowe
Kuchnia włoska
Składniki
Składniki
cukier puder | 4.5 | łyżki | |
laska wanilii | 1 | sztuka | |
maliny | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 200 | mililitrów | |
oliwa | - | ||
śmietana do ubijania (30-33%) | 600 | mililitrów | |
Żelatyna | 150 | gramów |
Przepis
1.
śmietana do ubijania (30-33%) 600 mililitrów • mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów • cukier puder 4 łyżki
Śmietanę i cukier gotujemy w garnku w średniej temperaturze.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000378/small/IMG_1115.jpg)
2.
laska wanilii 1 sztuka
Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, następnie nożem wyskrobujemy jej zawartość wraz z ziarenkami.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000378/small/IMG_1118.jpg)
3.
Ziarenka wanilii dodajemy do garnka. Powstałą masę doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000378/small/IMG_1119.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000378/small/IMG_1120.jpg)
5.
Żelatynę dodajemy do masy, póki jeszcze jest ciepła.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000378/small/IMG_1122.jpg)
6.
Oliwą zwilżamy papierowy ręcznik, następnie nacieramy nim formy, w których będzie schładzana panna cotta. Sposób ten można zastosować, jeśli deser chcemy podawać na talerzu, wyciągając go z formy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000378/small/IMG_1124.jpg)
7.
Napełniamy formy. Możemy wykorzystać naczynia ceramiczne, szklanki, talerze itp.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000378/small/IMG_1125.jpg)
8. Gorące maliny
maliny 100 gramów • cukier puder ½ łyżki
Do dekoracji i kontrastu smaku możemy wykorzystać gorące maliny, przegotowane z cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000378/small/IMG_1161.jpg)
Smacznego!