swiatwemnie.pl

Waniliowa Panna Cotta

    

Tradycyjny kremowy włoski deser.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

 

cukier puder4.5łyżki
laska wanilii1sztuka
maliny100gramów
mleko półtłuste 1,5%200mililitrów
oliwa-
śmietana do ubijania (30-33%)600mililitrów
Żelatyna150gramów

1. 

śmietana do ubijania (30-33%) 600 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów  cukier puder 4 łyżki

Śmietanę i cukier gotujemy w garnku w średniej temperaturze.

2. 

laska wanilii 1 sztuka

Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, następnie nożem wyskrobujemy jej zawartość wraz z ziarenkami.

3. 

Ziarenka wanilii dodajemy do garnka. Powstałą masę doprowadzamy do wrzenia, następnie odstawiamy.

4. 

Żelatyna 150 gramów

Żelatynę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. 

Żelatynę dodajemy do masy, póki jeszcze jest ciepła.

6. 

oliwa

Oliwą zwilżamy papierowy ręcznik, następnie nacieramy nim formy, w których będzie schładzana panna cotta. Sposób ten można zastosować, jeśli deser chcemy podawać na talerzu, wyciągając go z formy.

7. 

Napełniamy formy. Możemy wykorzystać naczynia ceramiczne, szklanki, talerze itp.

8. Gorące maliny

maliny 100 gramów  cukier puder ½ łyżki

Do dekoracji i kontrastu smaku możemy wykorzystać gorące maliny, przegotowane z cukrem.

Gorące maliny

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się