swiatwemnie.pl

Ryż owocowy z budyniem

    

Deser w sam raz na niedzielę, ale również świetne śniadanie na każdy dzień. Szczególnie przypadnie do gustu waszym pociechom.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

 

 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 1000 mililitrów  ryż okrągłoziarnisty 250 gramów  cukier kryształ 50 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

Ryż gotujemy w mleku z cukrem waniliowym i z cukrem kryształem, dopóki nie powstanie z niego gęsta masa.

2. 

Wąską foremkę opłukujemy zimną wodą i rozkładamy w niej równomiernie masę ryżową.

3. 

mandarynki (kompot)

Na ryż układamy owoce z kompotu.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 1000 mililitrów  woda 300 mililitrów  cukier kryształ 50 gramów  budyń waniliowy w proszku 160 gramów

Z mleka, wody, cukru i budyniu w proszku gotujemy gęsty budyń.

5. 

Gorący budyń kładziemy na owocach, wygładzamy i tak przygotowany deser odstawiamy, aby całkiem wystygł.

6. 

czekolada

Gdy będzie już zimny, wyciągamy go z formy, posypujemy tartą czekoladą i podajemy.

7. Rada

Kolejność kroków 4 i 2 dobrze jest wymienić. Budyń dajemy na spód formy, a ryż jako ostatnią warstwę. Dzięki temu deser będzie stabilniejszy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się