PRZEPISY

Piankowe jabłkowe ciasto

Piankowe jabłkowe ciasto

Wspaniały, jabłkowy smakołyk.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier kryształ100gramów
cukier kryształ3łyżki
cukier puder80gramów
jabłka1kilogram
kwaśna śmietana (10% tłuszczu)1łyżka
masło125gramów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
proszek do pieczenia5gramów
woda100mililitrów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

jabłka 1 kilogram

Jabłka na grubo trzemy.

2. 

cukier kryształ 100 gramów  woda 100 mililitrów

W garnku gotujemy jabłka z cukrem i wodą, dopóki woda nie wyparuje.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  proszek do pieczenia 5 gramów  cukier puder 80 gramów  żółtko jajka 3 sztuki

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, żółtka i cukier.

4. 

masło 125 gramów  kwaśna śmietana (10% tłuszczu) 1 łyżka

Dodajemy roztopione masło i śmietanę.

5. 

Wyrabiamy ciasto, które rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Przesuwamy je na blachę i jeszcze palcami rozciągamy.

6. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

Po upieczeniu na korpusie rozsmarowujemy jabłkowe nadzienie i pieczemy razem jeszcze 15 minut.

8. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

9. 

cukier kryształ 3 łyżki

Pianę równomiernie rozsmarowujemy na jabłkowe nadzienie, posypujemy cukrem i jeszcze zapiekamy 10 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się