Piankowe jabłkowe ciasto
![Piankowe jabłkowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00002118/img_pl_4x3/piankowe-jablkowe-ciasto_00180.jpg)
Wspaniały, jabłkowy smakołyk.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier kryształ | 100 | gramów | |
cukier kryształ | 3 | łyżki | |
cukier puder | 80 | gramów | |
jabłka | 1 | kilogram | |
kwaśna śmietana (10% tłuszczu) | 1 | łyżka | |
masło | 125 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 | gramów | |
proszek do pieczenia | 5 | gramów | |
woda | 100 | mililitrów | |
żółtko jajka | 3 | sztuki |
Przepis
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002118/small/IMG_1326.jpg)
2.
cukier kryształ 100 gramów • woda 100 mililitrów
W garnku gotujemy jabłka z cukrem i wodą, dopóki woda nie wyparuje.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002118/small/IMG_1330.jpg)
3.
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • proszek do pieczenia 5 gramów • cukier puder 80 gramów • żółtko jajka 3 sztuki
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, żółtka i cukier.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002118/small/IMG_1327.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002118/small/IMG_1334.jpg)
5.
Wyrabiamy ciasto, które rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Przesuwamy je na blachę i jeszcze palcami rozciągamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002118/small/IMG_1340.jpg)
6.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002118/small/IMG_1342.jpg)
7.
Po upieczeniu na korpusie rozsmarowujemy jabłkowe nadzienie i pieczemy razem jeszcze 15 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002118/small/IMG_1344.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002118/small/IMG_1350.jpg)
9.
cukier kryształ 3 łyżki
Pianę równomiernie rozsmarowujemy na jabłkowe nadzienie, posypujemy cukrem i jeszcze zapiekamy 10 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00002118/small/IMG_1358.jpg)
Smacznego!