Makowo jabłkowe ciasto

Doskonałe ciasto, szybko przygotowane...a przede wszystkim każdemu zasmakuje.
przepis,fotoprzepis,jabłka,mak mielony,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Jabłkowe ciasta › Sezon - Jabłka (zima) › Sezon - Jabłka (jesień) ›Składniki
Składniki
| białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
| cukier kryształ | 3 181 | łyżki kcal | |
| cukier puder | 150 582 | gramów kcal | |
| jabłka | 600 366 | gramów kcal | |
| mak mielony | 100 541 | gramów kcal | |
| masło | 140 1028 | gramów kcal | |
| masło | 0 ?? | kcal | |
| mleko tłuste 3,5% | 100 64 | mililitrów kcal | |
| mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
| mąka luksusowa pszenna T550 | 200 712 | gramów kcal | |
| proszek do pieczenia | 2 8 | łyżeczki kcal | |
| żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis
1.
masło 140 gramów • cukier puder 150 gramów • żółtko jajka 4 sztuki
Masło ubijamy z cukrem i żółtkami na pianę.

2.
mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów • mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Do ciasta na przemian dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.




6.
masło • mąka chlebowa pszenna T750
Głęboką blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką. Równomiernie rozsmarowujemy makowe ciasto.

7.
cukier kryształ 3 łyżki
Na makowe ciasto układamy kawałki jabłek, posypujemy cukrem, powoli i cierpliwie (jabłka się poruszają) przykrywamy drugą połową ciasta.

8.
Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!























