PRZEPISY

Makowo jabłkowe ciasto

Makowo jabłkowe ciasto

Doskonałe ciasto, szybko przygotowane...a przede wszystkim każdemu zasmakuje.

przepis,fotoprzepis,jabłka,mak mielony,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier kryształ3łyżki
cukier puder150gramów
jabłka600gramów
mak mielony100gramów
masło140gramów
masło-
mleko tłuste 3,5%100mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750-
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

masło 140 gramów  cukier puder 150 gramów  żółtko jajka 4 sztuki

Masło ubijamy z cukrem i żółtkami na pianę.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Do ciasta na przemian dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko.

3. 

białko jajka 4 sztuki

Białka ubijamy na gęstą pianę i delikatnie dodajemy do ciasta.

4. 

mak mielony 100 gramów

Ciasto rozdzielamy na 2 równe części. Do jednej z nich dodajemy mak.

5. 

jabłka 600 gramów

Jabłka obieramy, kroimy na mniejsze kawałki.

6. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750

Głęboką blachę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką. Równomiernie rozsmarowujemy makowe ciasto.

7. 

cukier kryształ 3 łyżki

Na makowe ciasto układamy kawałki jabłek, posypujemy cukrem, powoli i cierpliwie (jabłka się poruszają) przykrywamy drugą połową ciasta.

8. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się