swiatwemnie.pl

Pieczone jabłka w francuskim cieście

    

Szybka, słodka przekąska, która zniknie z talerza w oka mgnieniu.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

jabłka 6 sztuk

Mniejsze jabłka obieramy,...

2. 

...przekrawamy na połowę i usuwamy środek z pestkami.

3. 

cukier trzcinowy  cynamon mielony

Jabłka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypujemy cukrem i cynamonem.

4. 

dżem owocowy

Pieczemy 20 minut w temperaturze 220°C. Odstawiamy do ostudzenia, potem do każdego jabłka wkładamy troszkę dżemu.

5. 

ciasto francuskie 275 gramów  jajka kurze 1 sztuka  orzechy włoskie

Ciasto francuskie zawinięte w papier rozwijamy i kładziemy na blachę tak, aby była na niej połowa ciasta. Na część ciasta na blasze układamy jabłka. Przykrywamy drugą połową ciasta, którą delikatnie naciągamy i troszkę w około jabłek dociskamy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasiekanymi orzechami.

6. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 180 °C.

7. 

cukier puder

Ostudzone przekąski kroimy i posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się