swiatwemnie.pl

Jabłkowe ciasto z cynamonem

Delikatne, smaczne, jabłkowe ciasto.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Cukier kryształ6łyżek
Cukier puder1łyżka
Cynamon mielony1łyżeczka
Jabłka600gramów
Jajka kurze1sztuka
Masło150gramów
Mąka chlebowa pszenna t750250gramów
Skrobia kukurydziana1łyżka
Skrobia kukurydziana
Sól1szczypta
Woda50mililitrów

1. 

cukier puder 1 łyżka  jajka kurze 1 sztuka  masło 150 g  sól 1 szczypta  mąka chlebowa pszenna T750 250 g

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto "pâte à foncer". Zaczynamy od wymieszania miękkiego masła i cukru. Dodajemy jajka i sól. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto odkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

2. 

jabłka 600 g

Jabłka obieramy, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy pestki i jabłka przekrawamy na mniejsze ósemki.

3. 

cukier kryształ 6 łyżek  skrobia kukurydziana 1 łyżka  cynamon mielony 1 łyżeczka  woda 50 ml

Jabłka wkładamy do garnka, posypujemy je skrobią kukurydzianą, cynamonem, cukrem i podlewamy wodą.

4. 

Jabłka ciągle mieszając 10 minut gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

5. 

skrobia kukurydziana

Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy je na desce posypanej skrobią kukurydzianą na kształt okręgu.

6. 

Ciasto wkładamy do okrągłej formy na ciasto i brzegi ciasta naciągamy aż po brzegi formy.

7. 

Na cieście równomiernie rozkładamy przygotowany, chłodny, jabłkowy kompot.

8. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 180 °C.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się