PRZEPISY

Ucierana babka

Ucierana babka

Ucierana babka zawiera dużą ilość tłuszczu. Jej nazwa pochodzi od procesu przetwarzania, w którym masło jest ucierane z cukrem. Jest to klasyczna, ulubiona babka, pachnąca i soczysta.

przepis,fotoprzepis,masło,masło,Babki

Babki

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Babki  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier puder140gramów
masło125gramów
masło-
mleko tłuste 3,5%200mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550250gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia1opakowanie
skrobia kukurydziana40gramów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

masło 125 gramów  cukier puder 140 gramów

Masło mieszamy z cukrem.

2. 

żółtko jajka 4 sztuki

Stopniowo dodajemy żółtka,...

3. 

mleko tłuste 3,5% 200 mililitrów

... po trochę mleka...

4. 

mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  skrobia kukurydziana 40 gramów  proszek do pieczenia 1 opakowanie

...i mąkę wymieszaną z kukurydzianą skrobią oraz proszkiem do pieczenia.

5. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę, dodajemy ją do ciasta...

6. 

...i delikatnie mieszamy aż ciasto będzie gładkie.

7. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

8. 

Pieczemy 40 minut-y w temperaturze 175 °C.

9. 

Upieczoną i ostudzoną babkę wyciągamy z formy, posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się