swiatwemnie.pl

Babka jajeczno - likierowa

     

Przepis na łagodną, słodką babkę z kawałkami czekolady.

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Kategorie:   

 

1. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 200 g  masło 250 g  cukier waniliowy 10 g

Żółtka mieszamy na gładko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.

2. 

likier jajeczny 250 ml

Dodajemy likier jajeczny.

3. 

białko jajka 4 sztuki  czekolada do gotowania 200 g  proszek do pieczenia 15 g  mąka chlebowa pszenna T750 250 g

Z białek ubijamy gęstą pianę, siekamy na drobno czekoladę a mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

4. 

Do likierowej bazy dodajemy mąkę i czekoladę.

5. 

Delikatnie dodajemy pianę z białek.

6. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy do wcześniej natłuszczonej i posypanej mąką formy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 45 minut.

7. 

Po upieczeniu pozostawiamy babkę przez 15 minut w formie. Dopiero potem ją wyciągamy i czekamy, aż wystygnie.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się