Sztangielki
![Sztangielki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00001548/img_pl_4x3/sztangielki_00180.jpg)
Delikatny kawowy krem zrolowany w orzechowo - białkowym cieście a to wszystko jeszcze pokryte czekoladą. Tego po prostu trzeba spróbować.
przepis,fotoprzepis,masło,czarna kawa,czekolada do gotowania,Rolady,Boże Narodzenie
Rolady
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
brandy | 40 | mililitrów | |
cukier kryształ | 200 | gramów | |
cukier puder | 150 | gramów | |
czarna kawa | 100 | mililitrów | |
czekolada do gotowania | 200 | gramów | |
masło | 440 | gramów | |
mielone orzechy włoskie | 100 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 | mililitrów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 140 | gramów |
Przepis
1.
białko jajka 8 sztuk • cukier kryształ 200 gramów
Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy do nich cukier.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2134.jpg)
2.
mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • mielone orzechy włoskie 100 gramów
Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i mielone orzechy.
3.
Ciasto wylewamy na blachę (30x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2136.jpg)
4.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
5.
Po upieczeniu uzyskamy delikatne miękkie ciasto, które jeszcze ciepłe oddzielamy od papieru do pieczenia i przekrawamy wzdłuż na 3 paski.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2137.jpg)
6.
masło 40 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów
Z masła i mąki przygotowujemy sobie zasmażkę ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2139.jpg)
7.
mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • czarna kawa 100 mililitrów
... i dodajemy mleko i kawę. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystygnięcia często mieszając.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2143.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2138.jpg)
9.
brandy 40 mililitrów
Do żółtek z cukrem dodajemy kawowy ostudzony krem, troszkę brandy i porządnie mieszamy.
10.
Do dwóch trzecich paska ciasta smarujemy krem i rolujemy je.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2145.jpg)
11.
Rolki odstawiamy w chłodne miejsce ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2147.jpg)
12.
... a potem kroimy je na krótsze.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2149.jpg)
13.
czekolada do gotowania 200 gramów • masło 150 gramów
Czekoladę roztapiamy nad parą i dodajemy masło, dopóki nie będzie dobrej konsystencji. Obydwa końce sztangielek moczymy krótko w roztopionej czekoladowej polewie ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2151.jpg)
14.
... kładziemy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00001548/small/IMG_2154.jpg)
Smacznego!