swiatwemnie.pl

Sztangielki

Delikatny kawowy krem zrolowany w orzechowo - białkowym cieście a to wszystko jeszcze pokryte czekoladą. Tego po prostu trzeba spróbować.

 

Ilość porcji: 24

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:    

 

 
 
Białko jajka8sztuk
Brandy40mililitrów
Cukier kryształ200gramów
Cukier puder150gramów
Czarna kawa100mililitrów
Czekolada do gotowania200gramów
Masło440gramów
Mielone orzechy włoskie100gramów
Mleko półtłuste 1,5%100mililitrów
Mąka chlebowa pszenna t750140gramów

1. 

białko jajka 8 sztuk  cukier kryształ 200 g

Z białek ubijamy gęstą pianę i dodajemy do nich cukier.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 100 g  mielone orzechy włoskie 100 g

Stopniowo dodajemy przesianą mąkę i mielone orzechy.

3. 

Ciasto wylewamy na blachę (30x40cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

4. 

Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

5. 

Po upieczeniu uzyskamy delikatne miękkie ciasto, które jeszcze ciepłe oddzielamy od papieru do pieczenia i przekrawamy wzdłuż na 3 paski.

6. 

masło 40 g  mąka chlebowa pszenna T750 40 g

Z masła i mąki przygotowujemy sobie zasmażkę ...

7. 

mleko półtłuste 1,5% 100 ml  czarna kawa 100 ml

... i dodajemy mleko i kawę. Po zgęstnieniu odstawiamy do wystygnięcia często mieszając.

8. 

masło 250 g  cukier puder 150 g

Masło mieszamy z cukrem.

9. 

brandy 40 ml

Do żółtek z cukrem dodajemy kawowy ostudzony krem, troszkę brandy i porządnie mieszamy.

10. 

Do dwóch trzecich paska ciasta smarujemy krem i rolujemy je.

11. 

Rolki odstawiamy w chłodne miejsce ...

12. 

... a potem kroimy je na krótsze.

13. 

czekolada do gotowania 200 g  masło 150 g

Czekoladę roztapiamy nad parą i dodajemy masło, dopóki nie będzie dobrej konsystencji. Obydwa końce sztangielek moczymy krótko w roztopionej czekoladowej polewie ...

14. 

... kładziemy na kratkę i odstawiamy do ostudzenia.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się