Twarogowy lodowy deser

Delikatny, kremowy deser, który został zainspirowany dzięki fantastycznym twarogowym lodom na patyku. Proponujemy przepis, w naszej kuchni przetestowany, który warty jest wypróbowania.
przepis,fotoprzepis,cukier puder,masło,twaróg mielony,czekolada do gotowania,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe ›Składniki
Składniki
białko jajka | 4 68 | sztuki kcal | |
cukier puder | 200 776 | gramów kcal | |
czekolada do gotowania | 150 752 | gramów kcal | |
kakao proszek | 10 31 | gramów kcal | |
masło | 0 ?? | kcal | |
masło | 325 2386 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 75 267 | gramów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 0 ?? | kcal | |
olej słonecznikowy | 1 135 | łyżka kcal | |
olej słonecznikowy | 1 45 | łyżeczka kcal | |
soda oczyszczona | ¼ 0 | łyżeczki kcal | |
twaróg mielony | 500 595 | gramów kcal | |
żółtko jajka | 4 228 | sztuki kcal |
Przepis



4.
mąka luksusowa pszenna T550 75 gramów • soda oczyszczona ¼ łyżeczki
W mące mieszamy sodę oczyszczoną (albo proszek do pieczenia) i stopniowo dodajemy do ciasta.

5.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Formę do pieczenia (średnica 28 cm) natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto.

7.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.

8.
masło 250 gramów • cukier puder 125 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.


10.
... i ubijamy.

11.
Twarogowe nadzienie warstwujemy na wystudzony korpus i wyrównujemy. Wkładamy na 2 godziny do lodówki do stężenia.

12.
masło 75 gramów • czekolada do gotowania 150 gramów • olej słonecznikowy 1 łyżeczka
Masło roztapiamy z czekoladą w gorącej kąpieli. Dodajemy olej.

13.
Czekoladową polewą polewamy deser. Polewa się dobrze leje, nie trzeba ją rozcierać, wystarczy delikatnie poprzechylać formę. Wkładamy do lodówki do stężenia na kolejne 2 godziny.

14.
Po całkowitych czterech godzinach chłodzenia deser można kroić i podawać, ale zalecamy chłodzenie deseru nawet 24 godziny.

Smacznego!