Twarogowy lodowy deser
Delikatny, kremowy deser, który został zainspirowany dzięki fantastycznym twarogowym lodom na patyku. Proponujemy przepis, w naszej kuchni przetestowany, który warty jest wypróbowania.
przepis,fotoprzepis,cukier puder,masło,twaróg mielony,czekolada do gotowania,Ciasta kremowe
Ciasta kremowe
Kategorie
Ciasta kremowe
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 200 | gramów | |
czekolada do gotowania | 150 | gramów | |
kakao proszek | 10 | gramów | |
masło | - | ||
masło | 325 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 75 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
olej słonecznikowy | 1 | łyżka | |
olej słonecznikowy | 1 | łyżeczka | |
soda oczyszczona | ¼ | łyżeczki | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
4.
mąka luksusowa pszenna T550 75 gramów • soda oczyszczona ¼ łyżeczki
W mące mieszamy sodę oczyszczoną (albo proszek do pieczenia) i stopniowo dodajemy do ciasta.
5.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.
6.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Formę do pieczenia (średnica 28 cm) natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto.
7.
Pieczemy 10 minut-y w temperaturze 180 °C.
8.
masło 250 gramów • cukier puder 125 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.
10.
... i ubijamy.
11.
Twarogowe nadzienie warstwujemy na wystudzony korpus i wyrównujemy. Wkładamy na 2 godziny do lodówki do stężenia.
12.
masło 75 gramów • czekolada do gotowania 150 gramów • olej słonecznikowy 1 łyżeczka
Masło roztapiamy z czekoladą w gorącej kąpieli. Dodajemy olej.
13.
Czekoladową polewą polewamy deser. Polewa się dobrze leje, nie trzeba ją rozcierać, wystarczy delikatnie poprzechylać formę. Wkładamy do lodówki do stężenia na kolejne 2 godziny.
14.
Po całkowitych czterech godzinach chłodzenia deser można kroić i podawać, ale zalecamy chłodzenie deseru nawet 24 godziny.
Smacznego!