Truskawkowe knedle

Dziesiątkami lat i setkami smakoszy sprawdzony przepis na delikatne truskawkowe knedle, posypane chrupiącą słodką bułką tartą i polane masełkiem.
przepis,fotoprzepis,truskawki,bułka tarta,masło,Słodkie dania
Słodkie dania
Składniki
Składniki
bułka tarta | 9 504 | łyżek kcal | |
cukier puder | 3 117 | łyżki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 60 441 | gramów kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 300 144 | mililitrów kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 360 1282 | gramów kcal | |
truskawki | 1 430 | kilogram kcal |
Przepis
1.
mąka luksusowa pszenna T550 360 gramów • mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów • jajka kurze 1 sztuka
Do miski wsypujemy dwie filiżanki mąki. W garnku ciągle mieszając zagotujemy dwie filiżanki mleka. Do mąki wlewamy mleko, póki jeszcze jest gorące i dokładnie mieszamy. Po schłodzeniu do tak przygotowanego ciasta dodajemy jeszcze jedno jajko.

2.
truskawki 1 kilogram
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm na średnio posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty, do których będziemy wkładać truskawki. Wielkość ich miałaby być odpowiednia do wielkości truskawek (około 8x8 cm).

3.
Uformowane knedle odkładamy lekko obtoczone w mące, aby się nie zlepiły.

4.
W większym garnku zagotowujemy wodę i do lekko gotującej się wody chochelką stopniowo wkładamy knedle. Gotujemy 10-15 minut, aż wszystkie wypłyną na wierzch.

5.
bułka tarta 9 łyżek • cukier puder 3 łyżki
Bułkę tartą z cukrem pudrem smażymy na sucho na patelni. Często mieszamy aby się nie przypaliła. Cukier ma tendencję do karmelizowania i przyklejania się do patelni.


7.
Knedle podajemy posypane bułką tartą i polane masłem.

Smacznego!