swiatwemnie.pl

Truskawkowe knedle

    

Dziesiątkami lat i setkami smakoszy sprawdzony przepis na delikatne truskawkowe knedle, posypane chrupiącą słodką bułką tartą i polane masełkiem.

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

bułka tarta9łyżek
cukier puder3łyżki
jajka kurze1sztuka
masło60gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550360gramów
truskawki1kilogram

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 360 gramów  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  jajka kurze 1 sztuka

Do miski wsypujemy dwie filiżanki mąki. W garnku ciągle mieszając zagotujemy dwie filiżanki mleka. Do mąki wlewamy mleko, póki jeszcze jest gorące i dokładnie mieszamy. Po schłodzeniu do tak przygotowanego ciasta dodajemy jeszcze jedno jajko.

2. 

truskawki 1 kilogram

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm na średnio posypanej mąką stolnicy i kroimy na kwadraty, do których będziemy wkładać truskawki. Wielkość ich miałaby być odpowiednia do wielkości truskawek (około 8x8 cm).

3. 

Uformowane knedle odkładamy lekko obtoczone w mące, aby się nie zlepiły.

4. 

W większym garnku zagotowujemy wodę i do lekko gotującej się wody chochelką stopniowo wkładamy knedle. Gotujemy 10-15 minut, aż wszystkie wypłyną na wierzch.

5. 

bułka tarta 9 łyżek  cukier puder 3 łyżki

Bułkę tartą z cukrem pudrem smażymy na sucho na patelni. Często mieszamy aby się nie przypaliła. Cukier ma tendencję do karmelizowania i przyklejania się do patelni.

6. 

masło 60 gramów

Masło roztapiamy w małym garnuszku na średnim ogniu.

7. 

Knedle podajemy posypane bułką tartą i polane masłem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się