PRZEPISY

Kawowa babka z rumem

Kawowa babka z rumem

Babka tylko dla tych dużych.

przepis,fotoprzepis,rum,mleko półtłuste 1,5%,kawa rozpuszczalna,masło,masło,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,Babki

Babki

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Babki  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ150gramów
cukier puder10gramów
cukier waniliowy10gramów
jajka kurze2sztuki
kakao proszek2łyżki
kawa rozpuszczalna2łyżki
masło100gramów
masło-
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550400gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
proszek do pieczenia12gramów
rum30mililitrów

 

Przepis

1. 

jajka kurze 2 sztuki  cukier kryształ 150 gramów

W misce ubijamy jajka z cukrem na pianę.

2. 

rum 30 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów

Stopniowo do masy dodajemy rum i mleko.

3. 

kakao proszek 2 łyżki  kawa rozpuszczalna 2 łyżki

Dodajemy kakao i kawę i dobrze mieszamy.

4. 

masło 100 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów  proszek do pieczenia 12 gramów

Dodajemy roztopione, ostudzone masło i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

5. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę na babkę smarujemy masłem, posypujemy mąką i na gładko wymieszane ciasto wylewamy do formy.

6. 

cukier waniliowy 10 gramów  cukier puder 10 gramów

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40-50 minut w temperaturze 160°C. Po upieczeniu babkę zostawiamy w formie by ostygła, wyciągamy i posypujemy miksem z cukrów.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się