PRZEPISY

Mleczny dziecięcy baton

Mleczny dziecięcy baton

Przepis na ulubione ciastko wszystkich dzieci. Ciastka robi się bardzo prosto, z podstawowych składników a jego przygotowanie potrafiłby dokonać (z małą pomocą) nawet przedszkolak :)

przepis,fotoprzepis,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,mleko tłuste 3,5%,masło,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

10

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier kryształ10łyżek
kakao proszek2łyżki
masło200gramów
mleko tłuste 3,5%650mililitrów
mąka luksusowa pszenna T5504łyżki
olej słonecznikowy50mililitrów
orzechy laskowe rozdrobnione4łyżki
skrobia kukurydziana6łyżek
soda oczyszczona1łyżeczka
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

skrobia kukurydziana 6 łyżek  mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 6 łyżek

W misce mieszamy skrobię kukurydzianą w małej porcji mleka. W garnku gotujemy do wrzenia pozostałe mleko z cukrem.

2. 

Skrobię dolewamy do mleka i gotujemy gęsty budyń. Budyń odstawiamy do schłodzenia.

3. 

kakao proszek 2 łyżki  mąka luksusowa pszenna T550 4 łyżki  soda oczyszczona 1 łyżeczka

Kakao mieszamy z mąką oraz sodą oczyszczoną.

4. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier kryształ 4 łyżki

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

6. 

mleko tłuste 3,5% 50 mililitrów

Do ubitych żółtek dolewamy mleko,...

7. 

olej słonecznikowy 50 mililitrów

...olej,...

8. 

orzechy laskowe rozdrobnione 4 łyżki

...sypiemy orzechy a następnie wszystko mieszamy.

9. 

Dosypujemy kakaową mąkę i mieszamy.

10. 

Dodajemy ubitą pianę z białek...

11. 

...i lekko mieszamy.

12. 

Na blachę (42x32 cm) nakładamy papier do pieczenia.

13. 

Na blachę z papierem wylewamy ciasto, równomiernie rozlewając a następnie pieczemy 8 minut przy 180°. Korpus wyciągamy i odkładamy do wychłodzenia.

14. 

masło 200 gramów

Schłodzony budyń mieszamy z miękkim masłem i ubijamy.

15. 

Korpus kroimy wzdłuż, na połowę.

16. 

Na jedną połowę nacieramy przygotowany krem. Drugą połowę przykrywamy i odkładamy stężeć do lodówki.

17. 

Odkrawamy nierówne brzegi a następnie stężałe ciasto kroimy na porcje. Z pewnością zapakowane do folii aluminiowej będzie miłym pocieszeniem dla dziecka w szkole :)

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się