Tofu paluszki w cieście z oregano

Tofu paluszki panierowane w przyprawionym cieście.
przepis,fotoprzepis,ser biały tofu,oregano,Dania wegetariańskie
Dania wegetariańskie
Kategorie
Dania wegetariańskie ›Składniki
Składniki
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 100 48 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 100 347 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 3 405 | łyżki kcal | |
oregano | 1 40 | łyżka kcal | |
ser biały tofu | 360 303 | gramów kcal | |
sól | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Kroimy tofu
ser biały tofu 360 gramów
Tofu przekrawamy na połowę, każdą połowę na cienkie paluszki.

2. Przygotowanie ciasta z oregano
jajka kurze 1 sztuka • mąka chlebowa pszenna T750 100 gramów • mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów • oregano 1 łyżka • sól
Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy gęste ciasto na panierowanie. Jeśli ciasto będzie się nam wydawało zbyt rzadkie, dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste rozrzedzamy mlekiem. Do ciasta dodajemy oregano. Mieszamy, solimy szczyptą soli.

3. Smażymy
olej słonecznikowy 3 łyżki
Tofu paluszki panierujemy w cieście i na rozgrzanym oleju smażymy z obydwóch stron. Tofu paluszki podajemy z dodatkiem lub jako przekąski na party.

Smacznego!