swiatwemnie.pl

Szybki twarogowy placek z francuskiego ciasta

    

Przepis na wyśmienite twarogowe ciasto z jabłkami i rodzynkami. Nie trzeba mieszać twarogu z mascarpone, można użyć twarogu w podwójnej dawce.

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

 

1. Przygotowanie ciasta

ciasto francuskie 500 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy.

Przygotowanie ciasta

2. 

Następnie przenosimy ciasto za pomocą wałka na blachę, którą przedtem należy opłukać wodą.

3. Przygotowanie twarogowego nadzienia

miękki twaróg 20% tłuszczu 250 gramów  mascarpone 250 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  cukier puder 8 łyżek  budyń waniliowy w proszku 20 gramów  mleko półtłuste 1,5% ½ litra  rodzynki 70 gramów

W misce mieszamy twaróg, mascarpone, cukier, budyń waniliowy, rodzynki oraz mleko. Masa będzie trochę rzadka, ale zgęstnieje podczas pieczenia.

Przygotowanie twarogowego nadzienia

4. 

Smarujemy równomiernie całą powierzchnię ciasta twarogowym nadzieniem.

5. 

masło 20 gramów

Wierzch posypujemy równomiernie wiórkami masła.

6. Jabłkowe nakrycie

jabłka tarte 300 gramów  cynamon mielony

Posypujemy startymi jabłkami twarogowe nadzienie a jabłka cynamonem.

Jabłkowe nakrycie

7. 

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

8. 

Gotowe ciasto odstawiamy, aby wystygło, kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się