Szybki twarogowy placek z francuskiego ciasta
![Szybki twarogowy placek z francuskiego ciasta](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000757/img_pl_4x3/szybki-twarogowy-placek-z-francuskiego-ciasta_00180.jpg)
Przepis na wyśmienite twarogowe ciasto z jabłkami i rodzynkami. Nie trzeba mieszać twarogu z mascarpone, można użyć twarogu w podwójnej dawce.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
budyń waniliowy w proszku | 20 | gramów | |
ciasto francuskie | 500 | gramów | |
cukier puder | 8 | łyżek | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
cynamon mielony | - | ||
jabłka tarte | 300 | gramów | |
mascarpone | 250 | gramów | |
masło | 20 | gramów | |
miękki twaróg 20% tłuszczu | 250 | gramów | |
mleko półtłuste 1,5% | ½ | litra | |
rodzynki | 70 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
ciasto francuskie 500 gramów
Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000757/small/IMG_5772.jpg)
2.
Następnie przenosimy ciasto za pomocą wałka na blachę, którą przedtem należy opłukać wodą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000757/small/IMG_5781.jpg)
3. Przygotowanie twarogowego nadzienia
miękki twaróg 20% tłuszczu 250 gramów • mascarpone 250 gramów • cukier waniliowy 20 gramów • cukier puder 8 łyżek • budyń waniliowy w proszku 20 gramów • mleko półtłuste 1,5% ½ litra • rodzynki 70 gramów
W misce mieszamy twaróg, mascarpone, cukier, budyń waniliowy, rodzynki oraz mleko. Masa będzie trochę rzadka, ale zgęstnieje podczas pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000757/small/IMG_5774.jpg)
4.
Smarujemy równomiernie całą powierzchnię ciasta twarogowym nadzieniem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000757/small/IMG_5783.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000757/small/IMG_5790.jpg)
6. Jabłkowe nakrycie
jabłka tarte 300 gramów • cynamon mielony
Posypujemy startymi jabłkami twarogowe nadzienie a jabłka cynamonem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000757/small/IMG_5793.jpg)
7.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000757/small/IMG_5799.jpg)
8.
Gotowe ciasto odstawiamy, aby wystygło, kroimy na kawałki i podajemy.
Smacznego!