PRZEPISY

Szybki twarogowy placek z francuskiego ciasta

Szybki twarogowy placek z francuskiego ciasta

Przepis na wyśmienite twarogowe ciasto z jabłkami i rodzynkami. Nie trzeba mieszać twarogu z mascarpone, można użyć twarogu w podwójnej dawce.

przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku20gramów
ciasto francuskie500gramów
cukier puder8łyżek
cukier waniliowy20gramów
cynamon mielony-
jabłka tarte300gramów
mascarpone250gramów
masło20gramów
miękki twaróg 20% tłuszczu250gramów
mleko półtłuste 1,5%½litra
rodzynki70gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

ciasto francuskie 500 gramów

Ciasto francuskie rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blachy.

2. 

Następnie przenosimy ciasto za pomocą wałka na blachę, którą przedtem należy opłukać wodą.

3. Przygotowanie twarogowego nadzienia

miękki twaróg 20% tłuszczu 250 gramów  mascarpone 250 gramów  cukier waniliowy 20 gramów  cukier puder 8 łyżek  budyń waniliowy w proszku 20 gramów  mleko półtłuste 1,5% ½ litra  rodzynki 70 gramów

W misce mieszamy twaróg, mascarpone, cukier, budyń waniliowy, rodzynki oraz mleko. Masa będzie trochę rzadka, ale zgęstnieje podczas pieczenia.

4. 

Smarujemy równomiernie całą powierzchnię ciasta twarogowym nadzieniem.

5. 

masło 20 gramów

Wierzch posypujemy równomiernie wiórkami masła.

6. Jabłkowe nakrycie

jabłka tarte 300 gramów  cynamon mielony

Posypujemy startymi jabłkami twarogowe nadzienie a jabłka cynamonem.

7. 

Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

8. 

Gotowe ciasto odstawiamy, aby wystygło, kroimy na kawałki i podajemy.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie