Jabłkowe ciasto
![Jabłkowe ciasto](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000291/img_pl_4x3/jablkowe-ciasto_00180.jpg)
Sezonowe jabłkowe ciasto.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta,Bezlaktozowe
Ciasta
Kategorie
Ciasta Bezlaktozowe Desery z jabłek Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień) Jabłkowe ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 500 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
jabłka tarte | - | ||
margaryna | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
Na przygotowanie potrzebujemy jajka, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, cukier waniliowy i margarynę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000291/small/IMG_1388.jpg)
2.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 250 gramów • margaryna 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy masło, albo margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy dwa bochenki. Jeden odkładamy na godzinę do lodówki.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000291/small/IMG_1390.jpg)
3.
Nieschłodzony bochenek rozwałkowujemy i rozkładamy na natłuszczoną blachę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000291/small/IMG_1394.jpg)
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000291/small/IMG_1395.jpg)
5.
białko jajka 4 sztuki • cukier waniliowy 20 gramów • cukier puder 250 gramów
Schłodzone ciasto trzemy do miski a do niego dodajemy ubite białka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000291/small/IMG_1396.jpg)
6.
Delikatnie rozsmarowujemy na jabłkach.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000291/small/IMG_1398.jpg)
7.
Pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 180°C.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000291/small/IMG_1399.jpg)
8.
Posypujemy cukrem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000291/small/IMG_1402.jpg)
9.
Delikatne ciasto ostrożnie kroimy ostrym nożem.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000291/small/IMG_1407.jpg)
Smacznego!