swiatwemnie.pl

Jabłkowe ciasto

Lekkie i bardzo smaczne ciasto, w okresie jesieni i zimy, gdy nam na ziemię spadają świeże jabłuszka.

 

Ilość porcji: 20

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 g  margaryna 130 g  sól  woda 3 łyżki  jajka kurze 1 sztuka  skórka z cytryny  żółtko jajka  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, startą margarynę, sól, jajka, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i dodajemy tyle wody, żebyśmy mieli gładkie ciasto. Ciasto rozdzielamy na 2 połowy i wkładamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy sobie jabłkowe nadzienie.

Przygotowanie ciasta

2. Przygotowanie nadzienia

jabłka tarte 10 sztuk  cukier puder 70 g  cynamon mielony

Do startych jabłek dodajemy cukier, cynamon i mieszamy. Do nadzienia możemy dodać też rodzynki, orzechy,...

Przygotowanie nadzienia

3. 

cukier puder  białko jajka

Na blachę równomiernie rozciągamy połowę ciasta na które rozkładamy nadzienie i ciasto przykrywamy drugą połową ciasta. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, wystudzamy i możemy podawać.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się