Jabłkowe ciasto
Sezonowe jabłkowe ciasto.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta,Bezlaktozowe
Ciasta
Kategorie
Ciasta Bezlaktozowe Desery z jabłek Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień) Jabłkowe ciasta
Składniki
Składniki
białko jajka | 4 | sztuki | |
cukier puder | 500 | gramów | |
cukier waniliowy | 20 | gramów | |
jabłka tarte | - | ||
margaryna | 250 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 400 | gramów | |
proszek do pieczenia | 12 | gramów | |
żółtko jajka | 4 | sztuki |
Przepis
1.
Na przygotowanie potrzebujemy jajka, cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, cukier waniliowy i margarynę.
2.
żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 250 gramów • margaryna 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 400 gramów • proszek do pieczenia 12 gramów
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy masło, albo margarynę, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy dwa bochenki. Jeden odkładamy na godzinę do lodówki.
3.
Nieschłodzony bochenek rozwałkowujemy i rozkładamy na natłuszczoną blachę.
5.
białko jajka 4 sztuki • cukier waniliowy 20 gramów • cukier puder 250 gramów
Schłodzone ciasto trzemy do miski a do niego dodajemy ubite białka z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
6.
Delikatnie rozsmarowujemy na jabłkach.
7.
Pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku na 180°C.
8.
Posypujemy cukrem.
9.
Delikatne ciasto ostrożnie kroimy ostrym nożem.
Smacznego!