PRZEPISY

Jabłkowa tarta

Jabłkowa tarta

Lekkie i bardzo smaczne ciasto, w okresie jesieni i zimy, gdy nam na ziemię spadają świeże jabłuszka.

przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta,Bezlaktozowe

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

białko jajka-
cukier puder70gramów
cynamon mielony-
jabłka tarte10sztuk
jajka kurze1sztuka
margaryna130gramów
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
proszek do pieczenia1łyżeczka
skórka z cytryny-
sól-
woda3łyżki
żółtko jajka-

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  margaryna 130 gramów  sól  woda 3 łyżki  jajka kurze 1 sztuka  skórka z cytryny  żółtko jajka  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, startą margarynę, sól, jajka, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i dodajemy tyle wody, żebyśmy mieli gładkie ciasto. Ciasto rozdzielamy na 2 połowy i wkładamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy sobie jabłkowe nadzienie.

2. Przygotowanie nadzienia

jabłka tarte 10 sztuk  cukier puder 70 gramów  cynamon mielony

Do startych jabłek dodajemy cukier, cynamon i mieszamy. Do nadzienia możemy dodać też rodzynki, orzechy,...

3. 

cukier puder  białko jajka

Na blachę równomiernie rozciągamy połowę ciasta na które rozkładamy nadzienie i ciasto przykrywamy drugą połową ciasta. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, wystudzamy i możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się