Jabłkowa tarta

Lekkie i bardzo smaczne ciasto, w okresie jesieni i zimy, gdy nam na ziemię spadają świeże jabłuszka.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta,Bezlaktozowe
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Bezlaktozowe › Sezon - Jabłka (jesień) › Desery z jabłek › Jabłkowe ciasta › Sezon - Jabłka (zima) ›Składniki
Składniki
białko jajka | 0 ?? | kcal | |
cukier puder | 70 272 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 0 ?? | kcal | |
jabłka tarte | 10 ?? | sztuk kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
margaryna | 130 1122 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 300 1041 | gramów kcal | |
proszek do pieczenia | 1 4 | łyżeczka kcal | |
skórka z cytryny | 0 ?? | kcal | |
sól | 0 ?? | kcal | |
woda | 3 0 | łyżki kcal | |
żółtko jajka | 0 ?? | kcal |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów • margaryna 130 gramów • sól • woda 3 łyżki • jajka kurze 1 sztuka • skórka z cytryny • żółtko jajka • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, startą margarynę, sól, jajka, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i dodajemy tyle wody, żebyśmy mieli gładkie ciasto. Ciasto rozdzielamy na 2 połowy i wkładamy do lodówki. W międzyczasie przygotowujemy sobie jabłkowe nadzienie.

2. Przygotowanie nadzienia
jabłka tarte 10 sztuk • cukier puder 70 gramów • cynamon mielony
Do startych jabłek dodajemy cukier, cynamon i mieszamy. Do nadzienia możemy dodać też rodzynki, orzechy,...

3.
Na blachę równomiernie rozciągamy połowę ciasta na które rozkładamy nadzienie i ciasto przykrywamy drugą połową ciasta. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, wystudzamy i możemy podawać.

Smacznego!