swiatwemnie.pl

Jabłkowy kołacz z kruchego ciasta

    

Ultra szybki jesienny jabłkowy kołacz z kruchego ciasta na umilenie pracowitego popołudnia.

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

 

cukier cynamonowy1łyżka
cukier puder60gramów
jabłka tarte600gramów
jajka kurze1sztuka
kokos3łyżki
masło200gramów
mąka chlebowa pszenna T750200gramów
rodzynki3łyżki
wiórki kokosowe100gramów

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów  wiórki kokosowe 100 gramów  jajka kurze 1 sztuka  cukier puder 60 gramów  masło 200 gramów

Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy szybko, tłuszcz się szybko topi i przy powolnym wyrabianiu ciasto się lepi do rąk i targa.

Przygotowanie ciasta

2. Ciasto rozwałkowujemy

Wyrobione ciasto na kształt bochenka wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy na mąką posypanej stolnicy do jak najobszerniejszego kształtu (ciasto zacznie się po czasie targać). Rozwałkowane ciasto przenosimy do tortowej formy albo do okrągłej formy na kołacz, palcami dociskamy i rozciągamy. Formę nie natłuszczamy, ciasto jest dość tłuste.

Ciasto rozwałkowujemy

3. Nadzienie

jabłka tarte 600 gramów  rodzynki 3 łyżki  cukier cynamonowy 1 łyżka  kokos 3 łyżki

Nadzienie przygotowujemy starciem jabłek, do których dodajemy kokos, rodzynki, cukier cynamonowy. Wszystko razem mieszamy.

Nadzienie

4. Napełniamy nadzieniem

Nadzienie rozkładamy na płat ciasta w okrągłej formie, przykrywamy drugim płatem ciasta.

Napełniamy nadzieniem

5. Pieczemy

Kołacz wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C, pieczemy 20-30 minut.

Pieczemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się