Jabłkowy kołacz z kruchego ciasta
Ultra szybki jesienny jabłkowy kołacz z kruchego ciasta na umilenie pracowitego popołudnia.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›
Składniki
Składniki
cukier cynamonowy | 1 | łyżka | |
cukier puder | 60 | gramów | |
jabłka tarte | 600 | gramów | |
jajka kurze | 1 | sztuka | |
kokos | 3 | łyżki | |
masło | 200 | gramów | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 200 | gramów | |
rodzynki | 3 | łyżki | |
wiórki kokosowe | 100 | gramów |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 200 gramów • wiórki kokosowe 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka • cukier puder 60 gramów • masło 200 gramów
Z wymienionych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy szybko, tłuszcz się szybko topi i przy powolnym wyrabianiu ciasto się lepi do rąk i targa.
2. Ciasto rozwałkowujemy
Wyrobione ciasto na kształt bochenka wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, jedną część rozwałkowujemy na mąką posypanej stolnicy do jak najobszerniejszego kształtu (ciasto zacznie się po czasie targać). Rozwałkowane ciasto przenosimy do tortowej formy albo do okrągłej formy na kołacz, palcami dociskamy i rozciągamy. Formę nie natłuszczamy, ciasto jest dość tłuste.
3. Nadzienie
jabłka tarte 600 gramów • rodzynki 3 łyżki • cukier cynamonowy 1 łyżka • kokos 3 łyżki
Nadzienie przygotowujemy starciem jabłek, do których dodajemy kokos, rodzynki, cukier cynamonowy. Wszystko razem mieszamy.
4. Napełniamy nadzieniem
Nadzienie rozkładamy na płat ciasta w okrągłej formie, przykrywamy drugim płatem ciasta.
5. Pieczemy
Kołacz wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C, pieczemy 20-30 minut.
Smacznego!