swiatwemnie.pl

Jabłkowe sakiewki

Zdrowa, smaczna przekąska dla dzieci do szkoły.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Jabłkowe nadzienie

jabłka 1 kg  cukier kryształ 80 g  cynamon mielony 1 łyżeczka  woda 80 ml

Jabłka obieramy i trzemy na grube paseczki. Wkładamy je do garnka, posypujemy cukrem i cynamonem. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (nie na puree).

Jabłkowe nadzienie

2. 

woda 80 ml  skrobia kukurydziana 40 g

W wodzie mieszamy skrobię kukurydzianą, dolewamy ją do jabłek i zagotowujemy. Wytworzy się gęste jabłkowe nadzienie, które odstawiamy do wystudzenia.

3. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 ml  świeże drożdże 20 g  mąka chlebowa pszenna T750 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g  cukier puder 60 g  sól 1 szczypta  jajka kurze 2 sztuki  olej słonecznikowy 100 ml

W ciepłym mleku mieszamy cukier, rozkruszamy drożdże i wyrabiamy rozczyn po czym go odstawiamy. Do głębokiej miski zważymy obydwie mąki, dodajemy cukier, sól, jajka, olej i dolewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, które musi się odklejać od łyżki i od miski, przykrywamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Wyrabiamy najpierw jedną, potem drugą część. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na większe prostokąty 10x12 cm. Na jedną część prostokąta kładziemy około 1,5 łyżki nadzienia. Na drugiej połowie prostokąta robimy radełkiem otwory.

5. 

Połowę z otworami przekładamy przez połowę z nadzieniem. Brzegi dociskamy palcami.

6. 

jajka kurze 1 sztuka

Sakiewki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

7. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 180°C 20-25 minut.

8. 

cukier puder

Upieczone drożdżówki posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się