Jabłkowe sakiewki

Zdrowa, smaczna przekąska dla dzieci do szkoły.
przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta
Ciasta
Kategorie
Ciasta › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›Składniki
Składniki
cukier kryształ | 80 322 | gramów kcal | |
cukier puder | 60 233 | gramów kcal | |
cukier puder | 0 ?? | kcal | |
cynamon mielony | 1 13 | łyżeczka kcal | |
jabłka | 1 610 | kilogram kcal | |
jajka kurze | 3 264 | sztuki kcal | |
mleko półtłuste 1,5% | 250 120 | mililitrów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 250 868 | gramów kcal | |
mąka chlebowa pszenna T750 | 0 ?? | kcal | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 250 890 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
skrobia kukurydziana | 40 145 | gramów kcal | |
sól | 1 0 | szczypta kcal | |
woda | 160 0 | mililitrów kcal | |
świeże drożdże | 20 21 | gramów kcal |
Przepis
1. Jabłkowe nadzienie
jabłka 1 kilogram • cukier kryształ 80 gramów • cynamon mielony 1 łyżeczka • woda 80 mililitrów
Jabłka obieramy i trzemy na grube paseczki. Wkładamy je do garnka, posypujemy cukrem i cynamonem. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (nie na puree).

2.
woda 80 mililitrów • skrobia kukurydziana 40 gramów
W wodzie mieszamy skrobię kukurydzianą, dolewamy ją do jabłek i zagotowujemy. Wytworzy się gęste jabłkowe nadzienie, które odstawiamy do wystudzenia.

3. Ciasto
mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów • świeże drożdże 20 gramów • mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów • mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów • cukier puder 60 gramów • sól 1 szczypta • jajka kurze 2 sztuki • olej słonecznikowy 100 mililitrów
W ciepłym mleku mieszamy cukier, rozkruszamy drożdże i wyrabiamy rozczyn po czym go odstawiamy. Do głębokiej miski zważymy obydwie mąki, dodajemy cukier, sól, jajka, olej i dolewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, które musi się odklejać od łyżki i od miski, przykrywamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Wyrabiamy najpierw jedną, potem drugą część. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na większe prostokąty 10x12 cm. Na jedną część prostokąta kładziemy około 1,5 łyżki nadzienia. Na drugiej połowie prostokąta robimy radełkiem otwory.

5.
Połowę z otworami przekładamy przez połowę z nadzieniem. Brzegi dociskamy palcami.

6.
jajka kurze 1 sztuka
Sakiewki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

7.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 180°C 20-25 minut.


Smacznego!