PRZEPISY

Jabłkowe sakiewki

Jabłkowe sakiewki

bi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-starbi-star

Zdrowa, smaczna przekąska dla dzieci do szkoły.

przepis,fotoprzepis,jabłka,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

Składniki

Składniki

cukier kryształ

80

322

gramów

kcal

cukier puder

60

233

gramów

kcal

cukier puder

0

??

kcal

cynamon mielony

1

13

łyżeczka

kcal

jabłka

1

610

kilogram

kcal

jajka kurze

3

264

sztuki

kcal

mleko półtłuste 1,5%

250

120

mililitrów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

250

868

gramów

kcal

mąka chlebowa pszenna T750

0

??

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

250

890

gramów

kcal

olej słonecznikowy

100

899

mililitrów

kcal

skrobia kukurydziana

40

145

gramów

kcal

sól

1

0

szczypta

kcal

woda

160

0

mililitrów

kcal

świeże drożdże

20

21

gramów

kcal

 

Przepis

1. Jabłkowe nadzienie

jabłka 1 kilogram  cukier kryształ 80 gramów  cynamon mielony 1 łyżeczka  woda 80 mililitrów

Jabłka obieramy i trzemy na grube paseczki. Wkładamy je do garnka, posypujemy cukrem i cynamonem. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (nie na puree).

Jabłka obieramy i trzemy na grube paseczki....

2. 

woda 80 mililitrów  skrobia kukurydziana 40 gramów

W wodzie mieszamy skrobię kukurydzianą, dolewamy ją do jabłek i zagotowujemy. Wytworzy się gęste jabłkowe nadzienie, które odstawiamy do wystudzenia.

W wodzie mieszamy skrobię kukurydzianą, dolewamy...

3. Ciasto

mleko półtłuste 1,5% 250 mililitrów  świeże drożdże 20 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 250 gramów  cukier puder 60 gramów  sól 1 szczypta  jajka kurze 2 sztuki  olej słonecznikowy 100 mililitrów

W ciepłym mleku mieszamy cukier, rozkruszamy drożdże i wyrabiamy rozczyn po czym go odstawiamy. Do głębokiej miski zważymy obydwie mąki, dodajemy cukier, sól, jajka, olej i dolewamy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, które musi się odklejać od łyżki i od miski, przykrywamy go i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W ciepłym mleku mieszamy cukier, rozkruszamy...

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Wyrabiamy najpierw jedną, potem drugą część. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy na większe prostokąty 10x12 cm. Na jedną część prostokąta kładziemy około 1,5 łyżki nadzienia. Na drugiej połowie prostokąta robimy radełkiem otwory.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę....

5. 

Połowę z otworami przekładamy przez połowę z nadzieniem. Brzegi dociskamy palcami.

Połowę z otworami przekładamy przez połowę z...

6. 

jajka kurze 1 sztuka

Sakiewki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Sakiewki przekładamy na blachę wyłożoną...

7. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 180°C 20-25 minut.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze...

8. 

cukier puder

Upieczone drożdżówki posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Upieczone drożdżówki posypujemy przesianym...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się