Jabłkowe ciasto z twarogiem
![Jabłkowe ciasto z twarogiem](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000987/img_pl_4x3/jablkowe-ciasto-z-twarogiem_00180.jpg)
Szybkie duże ciasto z własnych konserwowanych tartych jabłek. Dzieciom na śniadanie, drugie śniadanie i przekąskę.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 220 | gramów | |
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka tarte | 900 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
mąka tortowa pszenna T450 | 350 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
skórka pomarańczowa | 2 | łyżeczki | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
zsiadłe mleko 3,6% | 900 | mililitrów |
Przepis
1.
jabłka tarte 900 gramów
Do głębokiej miski wsypujemy tarte konserwowane jabłka z dwóch 0,7 l słoików.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000987/small/IMG_5534w.jpg)
2.
zsiadłe mleko 3,6% 900 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • olej słonecznikowy 100 mililitrów • cukier puder 120 gramów • cynamon mielony 2 łyżeczki • cukier waniliowy 15 gramów
Dodajemy zsiadłe mleko, jajka, olej, cukier, cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy na gładko.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000987/small/IMG_5535w.jpg)
3.
mąka tortowa pszenna T450 350 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000987/small/IMG_5536w.jpg)
4.
Większą blachę (48x38cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000987/small/IMG_5539w.jpg)
5.
twaróg mielony 500 gramów • cukier puder 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka • skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
Twaróg mieszamy z cukrem, jajkiem i pomarańczową (ewentualnie cytrynową) skórką.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000987/small/IMG_5540w.jpg)
6.
Wkładamy je do woreczka ...
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000987/small/IMG_5542w.jpg)
7.
... i na ciasto twaróg zygzakiem nakładamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000987/small/IMG_5543w.jpg)
8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 60 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy i podajemy. Przechowujemy w lodówce.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000987/small/IMG_5545w.jpg)
Smacznego!