Jabłkowe ciasto z twarogiem

Szybkie duże ciasto z własnych konserwowanych tartych jabłek. Dzieciom na śniadanie, drugie śniadanie i przekąskę.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Pichcił
Ilość porcji
20
Masa porcji
162 g
Energia porcji
256 kcal
Czas przygotowania
1 h. 30 min.
Trudność
średnia
Kategorie
Ciasta › Sezonowe przepisy › Desery z jabłek › Sezon - Jabłka (jesień) › Sezon - Jabłka (zima) › Jabłkowe ciasta ›Składniki
Składniki
cukier puder | 220 854 | gramów kcal | |
cukier waniliowy | 15 55 | gramów kcal | |
cynamon mielony | 2 25 | łyżeczki kcal | |
jabłka tarte | 900 549 | gramów kcal | |
jajka kurze | 4 352 | sztuki kcal | |
mąka tortowa pszenna T450 | 350 1222 | gramów kcal | |
olej słonecznikowy | 100 899 | mililitrów kcal | |
proszek do pieczenia | 10 8 | gramów kcal | |
skórka pomarańczowa | 2 10 | łyżeczki kcal | |
twaróg mielony | 500 595 | gramów kcal | |
zsiadłe mleko 3,6% | 900 540 | mililitrów kcal |
Przepis
1.
jabłka tarte 900 gramów
Do głębokiej miski wsypujemy tarte konserwowane jabłka z dwóch 0,7 l słoików.

2.
zsiadłe mleko 3,6% 900 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • olej słonecznikowy 100 mililitrów • cukier puder 120 gramów • cynamon mielony 2 łyżeczki • cukier waniliowy 15 gramów
Dodajemy zsiadłe mleko, jajka, olej, cukier, cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy na gładko.

3.
mąka tortowa pszenna T450 350 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4.
Większą blachę (48x38cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.

5.
twaróg mielony 500 gramów • cukier puder 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka • skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
Twaróg mieszamy z cukrem, jajkiem i pomarańczową (ewentualnie cytrynową) skórką.

6.
Wkładamy je do woreczka ...

7.
... i na ciasto twaróg zygzakiem nakładamy.

8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 60 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy i podajemy. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!