Jabłkowe ciasto z twarogiem
Szybkie duże ciasto z własnych konserwowanych tartych jabłek. Dzieciom na śniadanie, drugie śniadanie i przekąskę.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta,Sezonowe przepisy
Ciasta
Kategorie
Ciasta Sezonowe przepisy Desery z jabłek Sezon - Jabłka (zima) Sezon - Jabłka (jesień) Jabłkowe ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 220 | gramów | |
cukier waniliowy | 15 | gramów | |
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka tarte | 900 | gramów | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
mąka tortowa pszenna T450 | 350 | gramów | |
olej słonecznikowy | 100 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 10 | gramów | |
skórka pomarańczowa | 2 | łyżeczki | |
twaróg mielony | 500 | gramów | |
zsiadłe mleko 3,6% | 900 | mililitrów |
Przepis
1.
jabłka tarte 900 gramów
Do głębokiej miski wsypujemy tarte konserwowane jabłka z dwóch 0,7 l słoików.

2.
zsiadłe mleko 3,6% 900 mililitrów • jajka kurze 3 sztuki • olej słonecznikowy 100 mililitrów • cukier puder 120 gramów • cynamon mielony 2 łyżeczki • cukier waniliowy 15 gramów
Dodajemy zsiadłe mleko, jajka, olej, cukier, cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy na gładko.

3.
mąka tortowa pszenna T450 350 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4.
Większą blachę (48x38cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.

5.
twaróg mielony 500 gramów • cukier puder 100 gramów • jajka kurze 1 sztuka • skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
Twaróg mieszamy z cukrem, jajkiem i pomarańczową (ewentualnie cytrynową) skórką.

6.
Wkładamy je do woreczka ...

7.
... i na ciasto twaróg zygzakiem nakładamy.

8.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 60 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy i podajemy. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!