swiatwemnie.pl

Jabłkowe ciasto z twarogiem

     

Szybkie duże ciasto z własnych konserwowanych tartych jabłek. Dzieciom na śniadanie, drugie śniadanie i przekąskę.

Pichcił

Ilość porcji

20

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

 

Cukier puder220gramów
Cukier waniliowy15gramów
Cynamon mielony2łyżeczki
Jabłka tarte900gramów
Jajka kurze4sztuki
Mąka tortowa pszenna t450350gramów
Olej słonecznikowy100mililitrów
Proszek do pieczenia10gramów
Skórka pomarańczowa2łyżeczki
Twaróg mielony500gramów
Zsiadłe mleko 3,6%900mililitrów

1. 

jabłka tarte 900 g

Do głębokiej miski wsypujemy tarte konserwowane jabłka z dwóch 0,7 l słoików.

2. 

zsiadłe mleko 3,6% 900 ml  jajka kurze 3 sztuki  olej słonecznikowy 100 ml  cukier puder 120 g  cynamon mielony 2 łyżeczki  cukier waniliowy 15 g

Dodajemy zsiadłe mleko, jajka, olej, cukier, cynamon i cukier waniliowy. Mieszamy na gładko.

3. 

mąka tortowa pszenna T450 350 g  proszek do pieczenia 10 g

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

Większą blachę (48x38cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.

5. 

twaróg mielony 500 g  cukier puder 100 g  jajka kurze 1 sztuka  skórka pomarańczowa 2 łyżeczki

Twaróg mieszamy z cukrem, jajkiem i pomarańczową (ewentualnie cytrynową) skórką.

6. 

Wkładamy je do woreczka ...

7. 

... i na ciasto twaróg zygzakiem nakładamy.

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 60 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy i podajemy. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się