swiatwemnie.pl

Orzechowe jabłkowe kostki

    

Śniadaniowe ciasto, jeśli w ogóle na śniadanie na drugi dzień coś zostanie.

Pichcił

Ilość porcji

24

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

 

 

1. 

jabłka tarte 500 gramów  cukier puder 200 gramów  orzechy włoskie 60 gramów

Jabłka obieramy i trzemy na paseczki. Mieszamy je z cukrem i odstawiamy na 15 minut. Orzechy siekamy na drobno nożem lub za pomocą kuchennego elektrycznego siekacza.

2. 

jajka kurze 3 sztuki  masło 100 gramów  rodzynki 60 gramów  cynamon mielony 2 łyżeczki  mielona gałka muszkatołowa

Do jabłek dodajemy roztrzepane jajka, roztopione ostudzone masło, orzechy, wcześniej namoczone i odcedzone rodzynki. Wsypujemy cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dobrze mieszamy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750 270 gramów  proszek do pieczenia 8 gramów

Na koniec dodajemy i dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę o rozmiarach około 30x40 cm i pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w umiarkowanej temperaturze około 35 minut. Czy ciasto się upiekło sprawdzamy poprzez wbicie wykałaczki, od razu ją wyciągamy, jej koniec musi być suchy, nie klejący się.

5. 

kakao proszek  cukier puder

Ciasto jeszcze gorące posypujemy kakaem i cukrem pudrem. Po ostudzeniu kroimy na kostki i serwujemy. Przechowujemy w pojemniczku z zamknięciem aby nie wyschło.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się