Orzechowe jabłkowe kostki
Śniadaniowe ciasto, jeśli w ogóle na śniadanie na drugi dzień coś zostanie.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka tarte | 500 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kakao proszek | - | ||
masło | 100 | gramów | |
masło | - | ||
mielona gałka muszkatołowa | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 270 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
orzechy włoskie | 60 | gramów | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
rodzynki | 60 | gramów |
Przepis
1.
jabłka tarte 500 gramów • cukier puder 200 gramów • orzechy włoskie 60 gramów
Jabłka obieramy i trzemy na paseczki. Mieszamy je z cukrem i odstawiamy na 15 minut. Orzechy siekamy na drobno nożem lub za pomocą kuchennego elektrycznego siekacza.
2.
jajka kurze 3 sztuki • masło 100 gramów • rodzynki 60 gramów • cynamon mielony 2 łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa
Do jabłek dodajemy roztrzepane jajka, roztopione ostudzone masło, orzechy, wcześniej namoczone i odcedzone rodzynki. Wsypujemy cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dobrze mieszamy.
3.
mąka chlebowa pszenna T750 270 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Na koniec dodajemy i dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę o rozmiarach około 30x40 cm i pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w umiarkowanej temperaturze około 35 minut. Czy ciasto się upiekło sprawdzamy poprzez wbicie wykałaczki, od razu ją wyciągamy, jej koniec musi być suchy, nie klejący się.
5.
Ciasto jeszcze gorące posypujemy kakaem i cukrem pudrem. Po ostudzeniu kroimy na kostki i serwujemy. Przechowujemy w pojemniczku z zamknięciem aby nie wyschło.
Smacznego!