Orzechowe jabłkowe kostki
![Orzechowe jabłkowe kostki](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000829/img_pl_4x3/orzechowe-jablkowe-kostki_00180.jpg)
Śniadaniowe ciasto, jeśli w ogóle na śniadanie na drugi dzień coś zostanie.
przepis,fotoprzepis,jabłka tarte,Ciasta
Ciasta
Składniki
Składniki
cukier puder | 200 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cynamon mielony | 2 | łyżeczki | |
jabłka tarte | 500 | gramów | |
jajka kurze | 3 | sztuki | |
kakao proszek | - | ||
masło | 100 | gramów | |
masło | - | ||
mielona gałka muszkatołowa | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 270 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
orzechy włoskie | 60 | gramów | |
proszek do pieczenia | 8 | gramów | |
rodzynki | 60 | gramów |
Przepis
1.
jabłka tarte 500 gramów • cukier puder 200 gramów • orzechy włoskie 60 gramów
Jabłka obieramy i trzemy na paseczki. Mieszamy je z cukrem i odstawiamy na 15 minut. Orzechy siekamy na drobno nożem lub za pomocą kuchennego elektrycznego siekacza.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000829/small/IMG_1147w.jpg)
2.
jajka kurze 3 sztuki • masło 100 gramów • rodzynki 60 gramów • cynamon mielony 2 łyżeczki • mielona gałka muszkatołowa
Do jabłek dodajemy roztrzepane jajka, roztopione ostudzone masło, orzechy, wcześniej namoczone i odcedzone rodzynki. Wsypujemy cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej. Wszystko dobrze mieszamy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000829/small/IMG_1149w.jpg)
3.
mąka chlebowa pszenna T750 270 gramów • proszek do pieczenia 8 gramów
Na koniec dodajemy i dokładnie mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000829/small/IMG_1150w.jpg)
4.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wylewamy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę o rozmiarach około 30x40 cm i pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w umiarkowanej temperaturze około 35 minut. Czy ciasto się upiekło sprawdzamy poprzez wbicie wykałaczki, od razu ją wyciągamy, jej koniec musi być suchy, nie klejący się.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000829/small/IMG_1151w.jpg)
5.
Ciasto jeszcze gorące posypujemy kakaem i cukrem pudrem. Po ostudzeniu kroimy na kostki i serwujemy. Przechowujemy w pojemniczku z zamknięciem aby nie wyschło.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000829/small/IMG_1164w.jpg)
Smacznego!