Szpinakowe kuleczki z indyczym mięsem

Smaczne danie wielkanocne - na zimno. Świetny obiad - podawany natychmiast po przyrządzeniu, dopóki kuleczki są jeszcze ciepłe.
przepis,fotoprzepis,piersi z indyka,świeże liście szpinaku,Słone przekąski,Wielkanoc
Słone przekąski
Składniki
Składniki
Ziemniaczane puree przepis | 0 ?? | kcal | |
biała podłużna bułka | 60 173 | gramów kcal | |
biała podłużna bułka | 1 ?? | sztuka kcal | |
cebula | 80 36 | gramów kcal | |
czarny pieprz mielony | ¼ 5 | łyżeczki kcal | |
czosnek | 2 11 | ząbki kcal | |
jajka kurze | 1 88 | sztuka kcal | |
masło | 20 147 | gramów kcal | |
olej rzepakowy | 2 270 | łyżki kcal | |
olej rzepakowy | 0 ?? | kcal | |
piersi z indyka | 250 218 | gramów kcal | |
sól | ¾ 0 | łyżeczki kcal | |
sól | 2 0 | szczypty kcal | |
świeże liście szpinaku | 250 83 | gramów kcal |
Przepis


3.
olej rzepakowy 2 łyżki • sól ¾ łyżeczki • czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki
Na odrobinie oleju smażymy cebulę, dodajemy mięso, solimy oraz delikatnie przyprawiamy.

4.
Często mieszając, smażymy (około 15 minut) na miękko.


6.
czosnek 1 ząbek
Szpinak kładziemy na mięso i dodajemy umyty, przeciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko.

7.
Przykrywamy i dusimy przez 2 minuty. Odstawiamy z ognia.

8.
biała podłużna bułka 60 gramów • masło 20 gramów • czosnek 1 ząbek
1 i pół bułki kroimy na drobno. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim bułkę. Dodajemy umyty, przeciśnięty czosnek.

9.
Jeżeli w szpinaku znajduje się wiele wody, usuwamy jej część. Dodajemy usmażoną bułkę i wszystko mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

10.
Z ciepłej masy formujemy kuleczki.

11.
Możemy je natychmiast podawać ciepłe. Są smaczne z ziemniaczanym puree.

12.
biała podłużna bułka 1 sztuka • jajka kurze 1 sztuka • sól 2 szczypty
Dla zwiększenia smaku, gdy podajemy na zimno, kroimy bułkę na kółeczka. Ubijamy jajko z odrobiną soli.


14.
Szpinakowe kuleczki kładziemy na bułkę i łączymy wykałaczką.

Smacznego!