swiatwemnie.pl

Szpinakowe kuleczki z indyczym mięsem

    

Smaczne danie wielkanocne - na zimno. Świetny obiad - podawany natychmiast po przyrządzeniu, dopóki kuleczki są jeszcze ciepłe.

Pichcił

Ilość porcji

14

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

średnia

 

 

1. 

cebula 80 gramów

Cebulę obieramy i na drobno kroimy.

2. 

piersi z indyka 250 gramów

Indycze piersi myjemy, kroimy na cienkie kotlety a potem na paski.

3. 

olej rzepakowy 2 łyżki  sól ¾ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki

Na odrobinie oleju smażymy cebulę, dodajemy mięso, solimy oraz delikatnie przyprawiamy.

4. 

Często mieszając, smażymy (około 15 minut) na miękko.

5. 

świeże liście szpinaku 250 gramów

Szpinak myjemy i kroimy na cienkie paski.

6. 

czosnek 1 ząbek

Szpinak kładziemy na mięso i dodajemy umyty, przeciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko.

7. 

Przykrywamy i dusimy przez 2 minuty. Odstawiamy z ognia.

8. 

biała podłużna bułka 60 gramów  masło 20 gramów  czosnek 1 ząbek

1 i pół bułki kroimy na drobno. Na patelni podgrzewamy masło i smażymy na nim bułkę. Dodajemy umyty, przeciśnięty czosnek.

9. 

Jeżeli w szpinaku znajduje się wiele wody, usuwamy jej część. Dodajemy usmażoną bułkę i wszystko mieszamy. Odstawiamy na chwilę.

10. 

Z ciepłej masy formujemy kuleczki.

11. 

Ziemniaczane puree przepis

Możemy je natychmiast podawać ciepłe. Są smaczne z ziemniaczanym puree.

12. 

biała podłużna bułka 1 sztuka  jajka kurze 1 sztuka  sól 2 szczypty

Dla zwiększenia smaku, gdy podajemy na zimno, kroimy bułkę na kółeczka. Ubijamy jajko z odrobiną soli.

13. 

olej rzepakowy

W jajku obtaczamy bułkę i smażymy z dwóch stron na oleju.

14. 

Szpinakowe kuleczki kładziemy na bułkę i łączymy wykałaczką.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się