PRZEPISY

Kieszonki z mielonym mięsem

Kieszonki z mielonym mięsem

Przekąska z Bliskiego Wschodu.

przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,cebula,wieprzowe mięso mielone,orzechy piniowe,Słone przekąski,Bezlaktozowe,Sezonowe przepisy

Słone przekąski

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

cebula150gramów
cukier puder½łyżeczki
czarny pieprz mielony-
mąka chlebowa pszenna T750350gramów
oliwa1łyżka
orzechy piniowe20gramów
pieprz biały mielony-
sól½łyżeczki
sól-
wieprzowe mięso mielone350gramów
woda200mililitrów
świeże drożdże21gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów  świeże drożdże 21 gramów  sól ½ łyżeczki  woda 200 mililitrów  cukier puder ½ łyżeczki

Do mąki rozkruszamy pół kostki drożdży, dodajemy sól, cukier i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto, które odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.

2. Przygotowanie farszu

cebula 150 gramów  oliwa 1 łyżka  wieprzowe mięso mielone 350 gramów  orzechy piniowe 20 gramów  sól  czarny pieprz mielony  pieprz biały mielony

Na oleju szklimy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mielone mięso, piniowe orzechy, solimy i doprawiamy czarnym i białym pieprzem. Wszystko razem smażymy 8 minut. Farsz odkładamy do ostudzenia.

3. Wykrawamy i faszerujemy

żółtko jajka 1 sztuka

Ciasto na cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego kółeczka o średnicy 9 cm. Na środek kółeczka kładziemy 2 łyżki stołowe farszu. Brzegi kółeczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

4. Pieczemy

Kółeczko łapiemy w czterech albo trzech miejscach, ciasto się naciągnie i zlepi. Kieszonki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą smarujemy resztą jajka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 °C około 17 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie