Kieszonki z mielonym mięsem
Przekąska z Bliskiego Wschodu.
przepis,fotoprzepis,mąka chlebowa pszenna T750,cebula,wieprzowe mięso mielone,orzechy piniowe,Słone przekąski,Bezlaktozowe
Słone przekąski
Składniki
Składniki
cebula | 150 | gramów | |
cukier puder | ½ | łyżeczki | |
czarny pieprz mielony | - | ||
mąka chlebowa pszenna T750 | 350 | gramów | |
oliwa | 1 | łyżka | |
orzechy piniowe | 20 | gramów | |
pieprz biały mielony | - | ||
sól | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
wieprzowe mięso mielone | 350 | gramów | |
woda | 200 | mililitrów | |
świeże drożdże | 21 | gramów | |
żółtko jajka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta
mąka chlebowa pszenna T750 350 gramów • świeże drożdże 21 gramów • sól ½ łyżeczki • woda 200 mililitrów • cukier puder ½ łyżeczki
Do mąki rozkruszamy pół kostki drożdży, dodajemy sól, cukier i letnią wodę. Wyrabiamy ciasto, które odkładamy na godzinę do wyrośnięcia.
2. Przygotowanie farszu
cebula 150 gramów • oliwa 1 łyżka • wieprzowe mięso mielone 350 gramów • orzechy piniowe 20 gramów • sól • czarny pieprz mielony • pieprz biały mielony
Na oleju szklimy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mielone mięso, piniowe orzechy, solimy i doprawiamy czarnym i białym pieprzem. Wszystko razem smażymy 8 minut. Farsz odkładamy do ostudzenia.
3. Wykrawamy i faszerujemy
żółtko jajka 1 sztuka
Ciasto na cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy z niego kółeczka o średnicy 9 cm. Na środek kółeczka kładziemy 2 łyżki stołowe farszu. Brzegi kółeczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
4. Pieczemy
Kółeczko łapiemy w czterech albo trzech miejscach, ciasto się naciągnie i zlepi. Kieszonki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą smarujemy resztą jajka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 °C około 17 minut.
Smacznego!