swiatwemnie.pl

Bakłaburger

     

Wieprzowy hamburger z warzywami i plasterkiem bakłażana zamiast bułki.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

Bakłażan1sztuka
Bułka tarta3łyżki
Cebula½sztuki
Czarny pieprz mielony½łyżeczki
Musztarda stołowa6łyżeczek
Oliwa1łyżeczka
Pomidory1sztuka
Sól½łyżeczki
Tabasco1łyżeczka
Wieprzowe mięso mielone250gramów
Wołowe mięso mielone250gramów

1. 

bakłażan 1 sztuka  oliwa 1 łyżeczka

Bakłażana kroimy na 2 cm grube kółeczka i smażymy z obydwóch stron na kilku kroplach oleju.

2. 

wieprzowe mięso mielone 250 g  wołowe mięso mielone 250 g  tabasco 1 łyżeczka  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  bułka tarta 3 łyżki

Wołowe i wieprzowe mielone mięso mieszamy razem. Dodajemy tabasco, czarny pieprz, sól i bułkę tartą. Dobrze mieszamy i wyrabiamy rękami.

3. 

Z mięsa formujemy sześć cienkich placuszków. Podczas smażenia będą zmniejszać swoją objętość. Smażymy na patelni z obydwóch stron na złoty kolor.

4. 

musztarda stołowa 6 łyżeczek

Usmażone mięso kładziemy na plasterek bakłażana, smarujemy odrobiną musztardy.

5. 

cebula ½ sztuki  pomidory 1 sztuka

Dodajemy troszkę cebuli i dwa cienkie kółeczka pomidora.

Smacznego!

 

© 2011 - 2018 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się