swiatwemnie.pl

Bakłaburger

    

Wieprzowy hamburger z warzywami i plasterkiem bakłażana zamiast bułki.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

niska

 

Kategorie:   

 

bakłażan1sztuka
bułka tarta3łyżki
cebula½sztuki
czarny pieprz mielony½łyżeczki
musztarda stołowa6łyżeczek
oliwa1łyżeczka
pomidory1sztuka
sól½łyżeczki
tabasco1łyżeczka
wieprzowe mięso mielone250gramów
wołowe mięso mielone250gramów

1. 

bakłażan 1 sztuka  oliwa 1 łyżeczka

Bakłażana kroimy na 2 cm grube kółeczka i smażymy z obydwóch stron na kilku kroplach oleju.

2. 

wieprzowe mięso mielone 250 gramów  wołowe mięso mielone 250 gramów  tabasco 1 łyżeczka  sól ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  bułka tarta 3 łyżki

Wołowe i wieprzowe mielone mięso mieszamy razem. Dodajemy tabasco, czarny pieprz, sól i bułkę tartą. Dobrze mieszamy i wyrabiamy rękami.

3. 

Z mięsa formujemy sześć cienkich placuszków. Podczas smażenia będą zmniejszać swoją objętość. Smażymy na patelni z obydwóch stron na złoty kolor.

4. 

musztarda stołowa 6 łyżeczek

Usmażone mięso kładziemy na plasterek bakłażana, smarujemy odrobiną musztardy.

5. 

cebula ½ sztuki  pomidory 1 sztuka

Dodajemy troszkę cebuli i dwa cienkie kółeczka pomidora.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się