Bakłaburger
Wieprzowy hamburger z warzywami i plasterkiem bakłażana zamiast bułki.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,wołowe mięso mielone,bakłażan,pomidory,Słone przekąski
Słone przekąski
Składniki
Składniki
bakłażan | 1 | sztuka | |
bułka tarta | 3 | łyżki | |
cebula | ½ | sztuki | |
czarny pieprz mielony | ½ | łyżeczki | |
musztarda stołowa | 6 | łyżeczek | |
oliwa | 1 | łyżeczka | |
pomidory | 1 | sztuka | |
sól | ½ | łyżeczki | |
tabasco | 1 | łyżeczka | |
wieprzowe mięso mielone | 250 | gramów | |
wołowe mięso mielone | 250 | gramów |
Przepis
1.
bakłażan 1 sztuka • oliwa 1 łyżeczka
Bakłażana kroimy na 2 cm grube kółeczka i smażymy z obydwóch stron na kilku kroplach oleju.

2.
wieprzowe mięso mielone 250 gramów • wołowe mięso mielone 250 gramów • tabasco 1 łyżeczka • sól ½ łyżeczki • czarny pieprz mielony ½ łyżeczki • bułka tarta 3 łyżki
Wołowe i wieprzowe mielone mięso mieszamy razem. Dodajemy tabasco, czarny pieprz, sól i bułkę tartą. Dobrze mieszamy i wyrabiamy rękami.

3.
Z mięsa formujemy sześć cienkich placuszków. Podczas smażenia będą zmniejszać swoją objętość. Smażymy na patelni z obydwóch stron na złoty kolor.

4.
musztarda stołowa 6 łyżeczek
Usmażone mięso kładziemy na plasterek bakłażana, smarujemy odrobiną musztardy.

Smacznego!