swiatwemnie.pl

Zupa z ciecierzycy i mleka

    

Doskonała i zdrowa zupa, pełna białka i składników mineralnych.

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

 

cebula suszona2łyżki
ciecierzyca sterylizowana350gramów
czosnek3ząbki
liść laurowy3sztuki
marchew250gramów
masło20gramów
mleko tłuste 3,5%750mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75060gramów
sól1łyżeczka
sól-
woda1litr
ziemniaki300gramów

1. 

ciecierzyca sterylizowana 350 gramów

Suchą ciecierzycę (250g) moczymy przez noc w zimnej wodzie a na drugi dzień gotujemy do miękkości. Dla szybszego gotowania najlepiej jest użyć do zupy ciecierzycę w puszce.

2. 

marchew 250 gramów  masło 20 gramów

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na małe kostki. Smażymy ją 5 minut na maśle.

3. 

ziemniaki 300 gramów

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy i razem z marchewką smażymy około 2 minuty.

4. 

woda 1 litr  sól 1 łyżeczka  liść laurowy 3 sztuki

Marchewkę i ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy sól i liść laurowy. Warzywa gotujemy do miękkości.

5. 

mleko tłuste 3,5% 750 mililitrów  mąka chlebowa pszenna T750 60 gramów

Do zupy dodajemy ugotowaną ciecierzycę i mleko wymieszane z mąką. Podgotowujemy.

6. 

czosnek 3 ząbki  cebula suszona 2 łyżki  sól

Dodajemy przeciśnięty czosnek, suszoną cebulę i według smaku dosalamy.

7. 

Zupę mieszamy i odstawiamy na 10 minut, potem podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się