swiatwemnie.pl

Bezy z piany z bitą śmietaną

Bezy z piany z bitą śmietaną

    

Czasochłonny smakołyk, który znika w oka mgnieniu. Dlatego, że jedna blacha będzie mało :) napieczcie sobie dla pewności spody (kółeczka i bezy) na zapas.

przepis,fotoprzepis,białko jajka,cukier kryształ,śmietana do ubijania (30-33%),mascarpone,Ciasteczka,Bezglutenowe

Ciasteczka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Kategorie:  Ciasteczka  Bezglutenowe  

 

Przepis

1. 

białko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 100 gramów  ocet jabłkowy 1 łyżeczka  skrobia kukurydziana 1 łyżeczka

Z białek ubijamy gęstą pianę. Do piany dodajemy cukier, ocet a następnie skrobię kukurydzianą.

2. 

Masę z białek wkładamy do rękawa cukierniczego.

3. 

masło

Blachę natłuszczamy masłem i wyciskamy na nią bezy i kółeczka. Musimy wycisnąć taką samą ilość bez i kółeczek. Pieczemy w 100°C około 90 minut. Piekarnik nie otwieramy, ale jego zawartość razem z piekarnikiem zostawiamy do wystudzenia (około 2 godziny).

4. Tuż przed podawaniem bezy napełniamy

śmietana do ubijania (30-33%) 125 mililitrów  cukier puder 1 łyżeczka

Śmietanę do ubijania ubijamy z cukrem.

Tuż przed podawaniem bezy napełniamy

5. 

mascarpone 125 gramów

Dodajemy mascarpone.

6. 

Nadzieniem napełniamy rękaw cukierniczy i na upieczone kółeczka nakładamy krem. Na kremie kładziemy upieczoną bezę. Do kremu możemy włożyć czernicę, albo inne drobne owoce. Ewentualnie drobnymi owocami ozdabiamy bezę. Po napełnieniu spożywamy jak najszybciej.

Smacznego!

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier kryształ100gramów
cukier puder1łyżeczka
mascarpone125gramów
masło-
ocet jabłkowy1łyżeczka
skrobia kukurydziana1łyżeczka
śmietana do ubijania (30-33%)125mililitrów

 

© 2011 - 2022 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się