Śmietanowo-biszkoptowy tort
Delikatny i łagodny tort bez masła, który zadowoli nawet tych największych łakomczuchów.
przepis,fotoprzepis,brzoskwinie z kompotu,biszkopty,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),Torty,Ciasta kremowe
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 5 | sztuk | |
biszkopty | 175 | gramów | |
brzoskwinie z kompotu | 540 | gramów | |
cukier trzcinowy | 80 | gramów | |
kakao proszek | 15 | gramów | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 800 | gramów | |
masło | - | ||
miód | 60 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | - | ||
soda oczyszczona | ½ | łyżeczki | |
sól | - | ||
woda | 3 | łyżki | |
żółtko jajka | 5 | sztuk |
Przepis

2.
kakao proszek 15 gramów • woda 3 łyżki • mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • soda oczyszczona ½ łyżeczki • białko jajka 5 sztuk • sól
Do żółtek dodajemy kakao i wodę. Z białek ze szczyptą soli ubijamy gęstą pianę. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną. Do kakaowej bazy, stopniowo i na przemian, dodajemy mąkę i pianę z białek.

3.
masło • mąka luksusowa pszenna T550
Ciasto wlewamy do tortowej formy (średnica 26 cm) wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

4.
Pieczemy 15 minut-y w temperaturze 180 °C.



7.
Tortowy korpus przekrawamy wzdłuż na połowę. Jedną połowę wkładamy z powrotem do formy.


9.
... a na nie układamy półksiężyce brzoskwiń.

10.
Warstwujemy śmietanę.

11.
Układamy drugą połowę biszkoptów.

12.
Przykrywamy drugą połową korpusu i delikatnie dociskamy. Wkładamy do lodówki na noc, do stężenia.

13.
Ubijamy śmietanę na gęsto (ewentualnie z dodatkiem żelatyny) i cały tort bitą śmietaną smarujemy. Ozdabiamy cukierniczymi ozdobami, w naszym przypadku użyliśmy nasiona słonecznika obtoczone w 3 rodzajach czekolady. Tuż przed podaniem polecamy tort z bitą śmietaną na nim włożyć na co najmniej godzinę do lodówki do stężenia.

Smacznego!