Truskawkowy tort z rolady
![Truskawkowy tort z rolady](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_strava/mod_recepty/recipe/00000617/img_pl_4x3/truskawkowy-tort-z-rolady_00180.jpg)
Letni, orzeźwiający tort z łagodnym kremem śmietankowym i świeżymi truskawkami z ogródka.
przepis,fotoprzepis,kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu),śmietana do ubijania (30-33%),truskawki,Torty,Sezonowe przepisy
Torty
Składniki
Składniki
cukier kryształ | 50 | gramów | |
cukier puder | 100 | gramów | |
cukier waniliowy | 2 | sztuki | |
jajka kurze | 5 | sztuk | |
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) | 500 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 100 | gramów | |
olej słonecznikowy | 2 | łyżki | |
powidło truskawkow | - | ||
proszek do pieczenia | ½ | opakowania | |
syrop owocowy | 5 | łyżek | |
truskawki | 320 | gramów | |
woda | 1 | łyżka | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 250 | mililitrów | |
Żelatyna | 1 | opakowanie |
Przepis
1. Przygotowanie ciasta na roladę
mąka luksusowa pszenna T550 100 gramów • cukier puder 100 gramów • jajka kurze 5 sztuk • proszek do pieczenia ½ opakowania • olej słonecznikowy 2 łyżki • woda 1 łyżka
Żółtka, cukier, olej i wodę ubijamy na pianę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i osobno ubitą pianę z białek.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8823.jpg)
2.
Ciasto wylewamy na wielką wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę, ewentualnie możemy użyć papier do pieczenia, aby łatwiej się manipulowało z ciastem. Ciasto pieczemy około 10 - 15 minut w rozgrzanym piekarniku.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8835.jpg)
3.
powidło truskawkow • syrop owocowy 5 łyżek
Jeszcze gorące ciasto biszkoptowe przerzucamy z blachy na kuchenną ściereczkę i zwijamy w roladę. Potem roladę rozwijamy, smarujemy dżemem, polewamy syropem i z powrotem zawijamy do rolady.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8864.jpg)
4.
Roladę kroimy na około jednocentymetrowe plastry równomiernie rozkładamy je na dnie okrągłej miski (średnica około 20 cm). Jeżeli zostaną nam kawałki rolady, możemy je potem poukładać na wierzchu nadzienia. Propozycja: Aby łatwiej było wyciągnąć roladę z miski, możemy obłożyć jej dno przeźroczystą folią spożywczą.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8870.jpg)
5. Przygotowanie nadzienia
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 500 gramów • śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów • Żelatyna 1 opakowanie • cukier waniliowy 2 sztuki • cukier kryształ 50 gramów
Kwaśną śmietanę mieszamy z cukrem i z cukrem waniliowym, ostrożnie dodajemy ubitą słodką śmietanę. Dla wzmocnienia możemy dodać jeszcze żelatyny. Propozycja1: Aby tort po wyciągnięciu nie opadł i był gęsty, mielibyśmy użyć 16% kwaśną śmietanę oraz 33% na ubijanie. Propozycja2: Żelatynę wysypujemy do szklanki z 4 łyżeczkami wody. Odstawiamy na 10 minut, aby spęczniała. Potem podgrzewamy ją, aby się rozpuściła i od razu dodajemy do śmietanowego nadzienia. Mieszamy i wylewamy połowę nadzienia na roladę.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8894.jpg)
6.
truskawki 320 gramów
Na nadzieniu układamy pasteryzowane truskawki (możemy użyć również świeżych) i zalewamy resztą nadzienia. Tort wkładamy do lodówki, najlepiej na noc, aby stężał.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8895.jpg)
7.
Na drugi dzień tort przekładamy na talerz serwisowy.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/IMG_8918.jpg)
8.
Ozdabiamy świeżymi truskawkami, świeżą miętą. Możemy podawać.
![](https://www.swiatwemnie.pl/_site_media/com_photogallery/recipe/00000617/small/jahodova-torta.jpg)
Smacznego!