swiatwemnie.pl

Zupa z sałatą

    

Tradycyjna zupa z sałatą naszej babci.

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

 

 

cebula80gramów
jajka kurze4sztuki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200mililitrów
mleko półtłuste 1,5%500mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7502łyżki
ocet-
olej słonecznikowy2łyżki
sałata350gramów
sól-
słodka śmietana do gotowania200mililitrów
woda300mililitrów
ziemniaki250gramów

1. 

olej słonecznikowy 2 łyżki  cebula 80 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 2 łyżki  woda 300 mililitrów  mleko półtłuste 1,5% 500 mililitrów  sól  jajka kurze 4 sztuki

Na oleju smażymy na drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mąkę, zalewamy wodą, mlekiem i często mieszając zagotowujemy. Gotujemy i mieszamy tak długo, dopóki nam się mąką nie rozgotuje. Dodajemy sól według smaku. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.

2. 

ziemniaki 250 gramów  słodka śmietana do gotowania 200 mililitrów  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów

Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kostki i wkładamy do mlecznego podkładu, ciągle zupę podczas gotowania ziemniaków mieszamy. Po ugotowaniu ziemniaków dodajemy śmietany (możemy użyć tylko jeden rodzaj).

3. 

sałata 350 gramów

Do zupy na koniec dodajemy umytą i pokrojoną główkę sałaty, którą delikatnie dodajemy i po zagotowaniu odstawiamy.

4. 

ocet

Zupę możemy doprawić octem, jeśli lubimy ją troszkę kwaśną. Podajemy ciepłą, raczej letnią niż gorącą, z jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

 

© 2011 - 2019 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się