PRZEPISY

Wesoły wielkanocny tort Zajączek

Wesoły wielkanocny tort Zajączek

bi-star-fillbi-star-fillbi-star-fillbi-starbi-star

Wspaniały tort z mascarpone i brzoskwiniami. Z naszego tortu był przy pomocy dzieci wytworzony prosty zajączek, ozdobiony na Wielkanoc kolorowymi cukierkami o kształcie jajeczek. Jednak oczywiście wy możecie tort ozdobić sobie według własnego pomysłu. Będzie tak samo doskonale smakował!

przepis,fotoprzepis,mascarpone,brzoskwinie z kompotu,Torty,Wielkanoc

Torty

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

Składniki

Składniki

białko jajka

8

135

sztuk

kcal

brzoskwinie z kompotu

900

567

gramów

kcal

cukier puder

280

1087

gramów

kcal

cukier puder

0

??

kcal

cukierki - pisanki

0

??

kcal

czekolada

0

??

kcal

kakao proszek

2

62

łyżki

kcal

mascarpone

500

1935

gramów

kcal

masło

200

1468

gramów

kcal

mąka luksusowa pszenna T550

160

570

gramów

kcal

olej słonecznikowy

60

540

mililitrów

kcal

proszek do pieczenia

20

15

gramów

kcal

sól

2

0

szczypty

kcal

twaróg mielony

250

298

gramów

kcal

woda

60

0

mililitrów

kcal

śmietana do ubijania (30-33%)

500

1555

mililitrów

kcal

żółtko jajka

8

456

sztuk

kcal

 

Przepis

1. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

Z białek ubijamy gęstą pianę....

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do...

3. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

Żółtka i cukier ubijamy na pianę....

4. 

olej słonecznikowy 30 mililitrów  woda 30 mililitrów

Wlewamy olej, wodę i ubijamy.

Wlewamy olej, wodę i ubijamy....

5. 

Dodajemy przygotowaną mąkę...

Dodajemy przygotowaną mąkę......

6. 

kakao proszek 1 łyżka

...i kakao.

...i kakao....

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek....

8. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy 8 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do...

9. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta  mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 gramów  kakao proszek 1 łyżka  olej słonecznikowy 30 mililitrów  woda 30 mililitrów

Z wymienionych składników przygotowujemy takie samo ciasto jak ciasto na blachę, według wyżej wymienionych kroków. Ciasto wylewamy do formy na tort wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut w temperaturze 180°C. Czy korpus się upiekł sprawdzamy wbijając wykałaczkę, która po wyciągnięciu musi być sucha.

Z wymienionych składników przygotowujemy takie...

10. 

masło 200 gramów  cukier puder 160 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy...

11. 

twaróg mielony 250 gramów

Dodajemy twaróg...

Dodajemy twaróg......

12. 

mascarpone 500 gramów

...i mascarpone.

...i mascarpone....

13. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę i dodajemy ją do kremu.

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę i...

14. 

brzoskwinie z kompotu 900 gramów

Część brzoskwiń kroimy na cienkie plasterki...

Część brzoskwiń kroimy na cienkie plasterki......

15. 

...resztę na drobno.

...resztę na drobno....

16. 

Z okrągłego korpusu usuwamy papier do pieczenia i przekrawamy go na połowę.

Z okrągłego korpusu usuwamy papier do pieczenia...

17. 

Na dolną część okrągłego korpusu nanosimy około jedną trzecią kremu i układamy brzoskwinie pokrojone na plasterki.

Na dolną część okrągłego korpusu nanosimy...

18. 

cukier puder

Z upieczonego płatu ostrożnie usuwamy papier do pieczenia i kładziemy go na stolnicę delikatnie posypaną cukrem pudrem. Na płacie smarujemy około dwie trzecie kremu i posypujemy brzoskwiniami pokrojonymi na drobno. Delikatnie dociskamy.

Z upieczonego płatu ostrożnie usuwamy papier do...

19. 

Przygotowany płat przekrawamy wzdłuż, na takiej samej wielkości pasy.

Przygotowany płat przekrawamy wzdłuż, na takiej...

20. 

Płaty stopniowo zawijamy i łączymy.

Płaty stopniowo zawijamy i łączymy....

21. 

Wytworzoną wielką roladę przekładamy na przygotowany korpus z kremem i brzoskwiniami (najlepiej się ją przekłada za pomocą cienkiej plastikowej deseczki).

Wytworzoną wielką roladę przekładamy na...

22. 

Cały tort smarujemy resztą kremu, przy czym około 3 łyżki odkładamy na posmarowanie wierzchu tortu.

Cały tort smarujemy resztą kremu, przy czym...

23. 

czekolada  cukierki - pisanki

Na tort kładziemy drugą połowę okrągłego korpusu i smarujemy kremem. Odkrojeniem bocznych górnych części tortu do okręgu wytworzymy uszy zajączka i ozdabiamy czekoladą. Przed podawaniem ozdabiamy cukierkami.

Na tort kładziemy drugą połowę okrągłego...

24. 

Tort odstawiamy do stężenia w lodówce, najlepiej przez noc i możemy kroić.

Tort odstawiamy do stężenia w lodówce,...

Smacznego!

Polecane przepisy

Artykuły

Ulubione wyszukiwania

Najpopularniejsze przepisy

© 2011 - 2025 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 9 • Zalogować się