Wesoły wielkanocny tort Zajączek
Wspaniały tort z mascarpone i brzoskwiniami. Z naszego tortu był przy pomocy dzieci wytworzony prosty zajączek, ozdobiony na Wielkanoc kolorowymi cukierkami o kształcie jajeczek. Jednak oczywiście wy możecie tort ozdobić sobie według własnego pomysłu. Będzie tak samo doskonale smakował!
przepis,fotoprzepis,mascarpone,brzoskwinie z kompotu,Torty,Wielkanoc
Torty
Składniki
Składniki
białko jajka | 8 | sztuk | |
brzoskwinie z kompotu | 900 | gramów | |
cukier puder | 280 | gramów | |
cukier puder | - | ||
cukierki - pisanki | - | ||
czekolada | - | ||
kakao proszek | 2 | łyżki | |
mascarpone | 500 | gramów | |
masło | 200 | gramów | |
mąka luksusowa pszenna T550 | 160 | gramów | |
olej słonecznikowy | 60 | mililitrów | |
proszek do pieczenia | 20 | gramów | |
sól | 2 | szczypty | |
twaróg mielony | 250 | gramów | |
woda | 60 | mililitrów | |
śmietana do ubijania (30-33%) | 500 | mililitrów | |
żółtko jajka | 8 | sztuk |
Przepis

2.
mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.



5.
Dodajemy przygotowaną mąkę...


7.
Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy 8 minut w temperaturze 180°C.

9.
białko jajka 4 sztuki • sól 1 szczypta • mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów • proszek do pieczenia 10 gramów • żółtko jajka 4 sztuki • cukier puder 60 gramów • kakao proszek 1 łyżka • olej słonecznikowy 30 mililitrów • woda 30 mililitrów
Z wymienionych składników przygotowujemy takie samo ciasto jak ciasto na blachę, według wyżej wymienionych kroków. Ciasto wylewamy do formy na tort wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut w temperaturze 180°C. Czy korpus się upiekł sprawdzamy wbijając wykałaczkę, która po wyciągnięciu musi być sucha.

10.
masło 200 gramów • cukier puder 160 gramów
Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.



13.
śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów
Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę i dodajemy ją do kremu.


15.
...resztę na drobno.

16.
Z okrągłego korpusu usuwamy papier do pieczenia i przekrawamy go na połowę.

17.
Na dolną część okrągłego korpusu nanosimy około jedną trzecią kremu i układamy brzoskwinie pokrojone na plasterki.

18.
Z upieczonego płatu ostrożnie usuwamy papier do pieczenia i kładziemy go na stolnicę delikatnie posypaną cukrem pudrem. Na płacie smarujemy około dwie trzecie kremu i posypujemy brzoskwiniami pokrojonymi na drobno. Delikatnie dociskamy.

19.
Przygotowany płat przekrawamy wzdłuż, na takiej samej wielkości pasy.

20.
Płaty stopniowo zawijamy i łączymy.

21.
Wytworzoną wielką roladę przekładamy na przygotowany korpus z kremem i brzoskwiniami (najlepiej się ją przekłada za pomocą cienkiej plastikowej deseczki).

22.
Cały tort smarujemy resztą kremu, przy czym około 3 łyżki odkładamy na posmarowanie wierzchu tortu.

23.
czekolada • cukierki - pisanki
Na tort kładziemy drugą połowę okrągłego korpusu i smarujemy kremem. Odkrojeniem bocznych górnych części tortu do okręgu wytworzymy uszy zajączka i ozdabiamy czekoladą. Przed podawaniem ozdabiamy cukierkami.

24.
Tort odstawiamy do stężenia w lodówce, najlepiej przez noc i możemy kroić.

Smacznego!