swiatwemnie.pl

Wesoły wielkanocny tort Zajączek

Wesoły wielkanocny tort Zajączek

    

Wspaniały tort z mascarpone i brzoskwiniami. Z naszego tortu był przy pomocy dzieci wytworzony prosty zajączek, ozdobiony na Wielkanoc kolorowymi cukierkami o kształcie jajeczek. Jednak oczywiście wy możecie tort ozdobić sobie według własnego pomysłu. Będzie tak samo doskonale smakował!

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Kategorie:  Torty  Wielkanoc  

 

1. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta

Z białek ubijamy gęstą pianę.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

4. 

olej słonecznikowy 30 mililitrów  woda 30 mililitrów

Wlewamy olej, wodę i ubijamy.

5. 

Dodajemy przygotowaną mąkę...

6. 

kakao proszek 1 łyżka

...i kakao.

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8. 

Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy 8 minut w temperaturze 180°C.

9. 

białko jajka 4 sztuki  sól 1 szczypta  mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów  żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 gramów  kakao proszek 1 łyżka  olej słonecznikowy 30 mililitrów  woda 30 mililitrów

Z wymienionych składników przygotowujemy takie samo ciasto jak ciasto na blachę, według wyżej wymienionych kroków. Ciasto wylewamy do formy na tort wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 12 minut w temperaturze 180°C. Czy korpus się upiekł sprawdzamy wbijając wykałaczkę, która po wyciągnięciu musi być sucha.

10. 

masło 200 gramów  cukier puder 160 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

11. 

twaróg mielony 250 gramów

Dodajemy twaróg...

12. 

mascarpone 500 gramów

...i mascarpone.

13. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę i dodajemy ją do kremu.

14. 

brzoskwinie z kompotu 900 gramów

Część brzoskwiń kroimy na cienkie plasterki...

15. 

...resztę na drobno.

16. 

Z okrągłego korpusu usuwamy papier do pieczenia i przekrawamy go na połowę.

17. 

Na dolną część okrągłego korpusu nanosimy około jedną trzecią kremu i układamy brzoskwinie pokrojone na plasterki.

18. 

cukier puder

Z upieczonego płatu ostrożnie usuwamy papier do pieczenia i kładziemy go na stolnicę delikatnie posypaną cukrem pudrem. Na płacie smarujemy około dwie trzecie kremu i posypujemy brzoskwiniami pokrojonymi na drobno. Delikatnie dociskamy.

19. 

Przygotowany płat przekrawamy wzdłuż, na takiej samej wielkości pasy.

20. 

Płaty stopniowo zawijamy i łączymy.

21. 

Wytworzoną wielką roladę przekładamy na przygotowany korpus z kremem i brzoskwiniami (najlepiej się ją przekłada za pomocą cienkiej plastikowej deseczki).

22. 

Cały tort smarujemy resztą kremu, przy czym około 3 łyżki odkładamy na posmarowanie wierzchu tortu.

23. 

czekolada  cukierki - pisanki

Na tort kładziemy drugą połowę okrągłego korpusu i smarujemy kremem. Odkrojeniem bocznych górnych części tortu do okręgu wytworzymy uszy zajączka i ozdabiamy czekoladą. Przed podawaniem ozdabiamy cukierkami.

24. 

Tort odstawiamy do stężenia w lodówce, najlepiej przez noc i możemy kroić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2021 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się